Do Kyjeva letí vojenská delegace USA v nejsilnější sestavě. Má poradit, co dál se separatisty

19.01.2015 20:59

Do Kyjeva tento týden přicestuje delegace velení amerických pozemních vojsk, která má podle kyjevské televize vyhodnotit situaci na východě země. V čele delegace má být generál Ben Hodges, vrchní velitel spojeneckých pozemních vojsk Severoatlantické aliance.

Do Kyjeva letí vojenská delegace USA v nejsilnější sestavě. Má poradit, co dál se separatisty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrace jedné z ukrajinských politických stran

Návštěvu potvrdil i mluvčí ukrajinské armády Vladyslav Selezňov. Oznámil, že Hodges má v Kyjevě projednat i konkrétní formy americké pomoci ukrajinské armádě. Prezident Barack Obama o ní rozhodl loni v prosinci s tím, že přímých dodávek zbraní se pomoc týkat nemá.

Selezňov rovněž uvedl, že Ukrajina se v příštích dnech zapojí i do zasedání vojenského výboru NATO. Předmětem jednání má být vojenská spolupráce Kyjeva s Aliancí, plány na reorganizaci ukrajinských ozbrojených sil a situace na donbaské frontě.

Ukrajina koncem loňského roku zrušila zákon o neutralitě, který vylučoval členství země ve vojenských paktech. Prezident Petro Porošenko označil vstup do NATO za jeden z cílů Kyjeva, poslední slovo o členství v Alianci ale má mít referendum. K němu podle odhadů vlády může dojít nejdřív za pět či šest let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…