Do Legislativní rady by se měl vrátit Průcha, Šustek asi skončí

07.12.2019 12:32

Kvůli dlouhodobému deficitu odborníků na správní právo pravděpodobně rozšíří Legislativní radu vlády (LRV) Petr Průcha, který na konci letošního roku končí na Nejvyšším správním soudu (NSS). Počítá s tím návrh, kterým se bude v pondělí zabývat vláda, napsala ČTK.

Do Legislativní rady by se měl vrátit Průcha, Šustek asi skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu bzla například novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky

V radě by naopak mohl skončit odborník na zdravotnické právo Petr Šustek. Podle materiálu vzhledem k malému počtu návrhů z této oblasti není zastoupení odborníků s takto úzkou specializací v LRV nezbytné.

Materiál uvádí, že rada trpí zjevným deficitem odborníků na oblast správního práva. Připomíná, že ji kvůli jmenování k NSS opustili v posledních letech Filip Dienstbier a Ivo Pospíšil. „Odchod obou uvedených osobností byl pro LRV citelnou ztrátou. Proto se nyní vládě navrhuje jmenovat do LRV Petra Průchu,“ uvádí materiál.

Průcha působí na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a podle návrhu patří k významným představitelům oboru správního práva a správní vědy. Členem LRV již byl v letech 1999-2003. V roce 2003 jako soudce na funkci rezignoval v návaznosti na nález Ústavního soudu, v němž se soud vyslovil k působení soudců v poradních orgánech vlády.

Šustek byl v roce 2014 do rady jmenován jako odborník na zdravotnické právo. „Množství materiálů předkládaných LRV z oblasti zdravotnického práva ukazuje, že zastoupení odborníků s takto úzkou specializací v LRV není nezbytné, a jako potřebnější se naopak ukazuje zastoupení odborníků s širším přesahem,“ uvádí návrh. Omezený počet členů rady je podle materiálu nutný kvůli kapacitním a administrativním důvodům i kvůli racionálnímu rozsahu debaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…