Do Německa přijde mnohem více uprchlíků, než se myslelo. A tady je výzva OSN

18.08.2015 17:17

Německo přehodnotilo svoje prognózy a podle posledních informací počítá s tím, že do konce roku do něj přijde přes 650 000 uprchlíků. OSN mezitím apeluje na všechny evropské státy, aby toto břemeno sdílely, a podílely se tak na řešení situace. Informuje server Deutsche Welle.

Do Německa přijde mnohem více uprchlíků, než se myslelo. A tady je výzva OSN
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Místo původních 450 tisíc zvedlo Německo svoje odhady na 650 tisíc příchozích uprchlíků za letošní rok. Někteří odborníci počítají až se 750 000. K těmto číslům dospěli po velkém nárůstu žádostí o azyl, k němuž došlo v průběhu léta.

Kupříkladu v Hamburku bylo během prvního čtvrtletí letošního roku evidováno na 6 700 žádostí o azyl, ve druhém čtvrtletí již 7 300. V červenci pak došlo k rapidnímu růstu, kdy se na 5 700 žádostí vešlo do 31 dnů. Podobně je to i v jiných městech, kde se počty žádostí až zdvojnásobily ve srovnání s předešlými měsíci.

Komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guterres se obrátil na Evropu, aby si rovnoměrně rozložila příchozí uprchlíky, a vzájemně si tak jednotlivé země vypomohly. „Musíme rozšířit zodpovědnost na více beder Evropy,“ řekl Guterres a dodal, že „z dlouhodobého hlediska je neudržitelné, aby většinu uprchlíků přijaly jen dvě země s funkčním azylovým systémem – Německo a Švédsko“.

„Většina lidí, kteří připlují přes Středozemní moře, utíká před konflikty a perzekucí. Všechny země Evropy mají morální povinnost je přivítat a jasnou právní povinnost je chránit.“

Guterres také kritizoval přístup médií i politiků k uprchlické otázce. „Jsem znepokojen tím, když jsou uprchlíci zobrazováni jako vetřelci, hledači práce a teroristi, jen aby to podpořilo strach veřejnosti. Teď bojujeme o hodnoty,“ řekl.

V minulých měsících došlo v Německu mimo jiné i k nárůstu xenofobně motivovaných útoků na domovy uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…