Do Prahy přiletí Van Rompuy, bude jednat se Zemanem a Sobotkou

30.04.2014 6:17

Do Prahy dnes přiletí prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Hlavní město navštíví u příležitosti oslav 10. výročí vstupu Česka do Evropské unie. Van Rompuy bude jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou i s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu s ním chce hovořit o dění na Ukrajině. Představí mu plán, podle nějž by Češi měli být prostředníky v usmiřovacích jednáních mezi Kyjevem a Moskvou.

Do Prahy přiletí Van Rompuy, bude jednat se Zemanem a Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dá se očekávat, že Zeman s předsedou Evropské rady pohovoří také o rozšířených sankcích vůči ruským občanům. Brusel v úterý zveřejnil jména dalších 15 lidí, kterým kvůli ukrajinské krizi zmrazí majetek a zakáže vstup. Na rozšíření seznamu, který tak nyní čítá 48 lidí, se unijní země definitivně dohodly v pondělí.

Zeman dlouhodobě kritizuje používání sankcí jako nástroje politického nátlaku. Podle něj je lepší jednat s oběma stranami ukrajinské krize a přispět tak ke snížení napětí.

Van Rompuy se kromě jednání s vysoce postavenými politiky zúčastní také hospodářského fóra pořádaného k deseti českým letům v Unii. Setkání byznysmenů zhodnotí dopady unijní politiky na konkurenceschopnost českých firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…