Do Senátu chtějí Bursík, fotbalista Panenka i ministr Prachař

05.08.2014 17:20

V Senátu jsou už pouze tři muži, kteří jsou senátory od roku 1996, kdy se do něj volilo poprvé. Jde o Přemysla Sobotku, Pavla Eyberta a Milana Štěcha, šéfa Senátu. Toho se pokusí nahradit zpívající právník Ivo Jahelka.

Do Senátu chtějí Bursík, fotbalista Panenka i ministr Prachař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Nejsem jediný v senátu od jeho vzniku. Ještě Přemysl Sobotka a Pavel Eybert z ODS. Beru to s pokorou, je to soutěž, možná mám výhodu, že jsem se nikdy nezapojoval do žádných kampaní,“ uvedl pro server iDnes.cz Milan Štěch (ČSSD), který už třikrát za sebou vyhrál volby. Na podzim se ho ale pokusí sesadit například Ivo Jahelka, kterého nasadila TOP 09, místostarosta Humpolce Tomáš Křišťan nebo advokát Josef Doubek (ODS).

Ve volbách se ale utkají i nové tváře. Tři týdny před senátními volbami se totiž uskuteční doplňovací volby na Praze 10, kde kandiduje i slavný fotbalista Antonín Panenka. Ten se objeví na kandidátce Nezávislých pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku.

O zvolení do Senátu pak budou usilovat i tři ministři současné vlády. Na Přerovsku to bude šéf resortu dopravy Antonín Prachař (ANO), o znovuzvolení pak budou bojovat dva sociální demokraté: ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier na Kladensku a na Lounsku a Rakovnicku to bude ministr školství Marcel Chládek.

O návrat do vysoké politiky bude na Praze 1 bojovat Martin Bursík, kterého nasadí TOP 09. „Martin Bursík je talentovaný politik, který má v politice stále co říci,“ uvedl Miroslav Kalousek. Mezi Bursíkovými soupeři budou i šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz (za ODS) nebo bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl (za lidovce a zelené).

V úterý skončil termín, dokdy se mohly podat přihlášky do senátních a komunálních voleb. Ty se uskuteční v pátek a sobotu 10. a 11. října. Volit se bude ve 27 obvodech, v nichž byli senátoři voleni před šesti lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…