Do Vatikánu odcestuje socha sv. Anežky jako dar papeži

03.09.2016 10:21

Po několika zastaveních v České republice doputuje socha sv. Anežky, české patronky, 10. září do Vatikánu. U příležitosti Svatého roku milosrdenství bude jako dar českého státu předána papeži Františkovi. Akcí ve Vatikánu spojených s předáváním daru se zúčastní také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), v pondělí o tom bude jednat vláda. Sochu vytvořili mladí sochaři z hořické sochařské průmyslové školy.

Do Vatikánu odcestuje socha sv. Anežky jako dar papeži
Foto: Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na návštěvě Vatikánu

Iniciátorkou daru této sochy, která by měla být symbolem dialogu mezi státem a církvemi, je místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Socha byla v červnu v Senátu vystavena, v červenci byla k vidění v rámci pouti na Velehradě a poté putovala po kostelích českých diecézí. Nyní bude převezena do zahrady papežova letního sídla v Castel Gandolfo.

Svým osudem je blízká současnému papeži

Svatá Anežka je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbolem milosrdenství. Jako současnice a v jistém smyslu i žačka sv. Františka z Assisi a sv. Kláry z Assisi je svým osudem a svým učením blízká současnému papeži.

Sochu z vyhnánovského pískovce vyrobili za pět týdnů čtyři studenti školy podle návrhu někdejší studentky Aleny Kubcové z roku 2012. Je již třetí skulpturou tohoto typu. První dvě jsou umístěny v Myštěvsi a v Pavlově. Socha pro papeže je 160 centimetrů vysoká, podstavec na výšku měří 32 centimetrů. I s podstavcem váží zhruba 300 kilogramů.

Svatý rok milosrdenství začal v prosinci

Nyní dokončené dílo je již sedmnáctou sochou české světice, kterou studenti hořické školy vytvořili. „Máme sochu Anežky například v Arcibiskupském paláci v Praze, v Litomyšli, v Červeném Kostelci nebo například v Chrudimi,“ říká ředitel školy Josef Moravec.

Současný Svatý rok milosrdenství začal 8. prosince v Římě. Papež František v tento den slavnostně otevřel Svatou bránu v Bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Řekl k tomu, že „každý, kdo tudy vstoupí (Svatou bránou milosrdenství), bude moci zakusit lásku Boha, který potěšuje, odpouští a dodává naději“. Poslední Svatý rok milosrdenství, v němž mají věřící upevnit svoji víru a najít cestu k odpuštění, měla katolická církev v roce 2000. Tehdy jej vyhlásil papež Jan Pavel II.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…