Do basy nepůjdou: Rittig a Nagyová-Nečasová čelí jen podmínečnému trestu

10.01.2017 11:23

Státní zástupce dnes navrhl pro někdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) tříletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti za ohrožení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS). Pro lobbistu Iva Rittiga, jeho právníka Davida Michala a někdejšího poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru pak požaduje podmínku v délce 1,5 roku a peněžitý trest od 200 000 do 300 000 korun, píše ČTK.

Do basy nepůjdou: Rittig a Nagyová-Nečasová čelí jen podmínečnému trestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

„Věděli, že mohou porušit zájem státu, a chtěli takové porušení způsobit,“ řekl o obžalovaných státní zástupce Rostislav Bajger. Jednání čtveřice bylo podle něj vysoce společensky škodlivé.

Rittig s Jindrou se údajně dověděli v roce 2012 od Nečasové a ministra zemědělství obecnou informaci, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál od šéfa civilní rozvědky. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila.

Čtveřice obžalovaných vinu odmítá

Muži tak díky tomu údajně mohli učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Mohli tak zkomplikovat BIS získávání informací o činnostech, jejichž důsledky mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy státu. Jejich počínání dále mohlo podle žalobce vést k narušení bezpečnostních operací BIS a také snížit ochotu informátorů rozvědky k další spolupráci, a to kvůli obavám z prozrazení.

Čtveřice obžalovaných vinu odmítá. Nečasová zdůrazňuje, že takovým postupem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. S právníkem Michalem se prý sešla, protože měla za úkol tlumočit lidem okolo tehdejšího ministra zemědělství Nečasovo rozhořčení nad děním v resortu.

Rittig obžalobu už dříve označil za absurdní. Poukazuje mimo jiné na to, že odposlechy jeho schůzek pořídila policie v rozporu se zákonem. Žádné utajované informace prý nikdy neměl k dispozici, ani je nezjišťoval. Obvinění chápe jako součást dlouhodobé snahy o kriminalizaci své osoby.

Michal se hájí tím, že se s Nečasovou znal na společenské úrovni a pouze si s ní „vyměňoval drby“. Jindra dříve vypověděl, že v dané době ho zajímaly informace o jeho dalším osudu v dozorčí radě Budějovického Budvaru, protože měl od ministra zprávy, že by měl být z funkce odvolán. O konkrétní utajované zprávě se však prý s nikým nebavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…