Do debaty ČT odmítl přijít další zástupce Babišova ministerstva

12.06.2016 15:51

Hostem druhé části Otázek Václava Moravce ČT24 byl bývalý náměstek ministerstva financí ČR Lukáš Wagenknecht. I přestože byl pozván současný náměstek ministerstva, nedorazil.

Do debaty ČT odmítl přijít další zástupce Babišova ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý 1.náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht

„Důvody, proč se odborný náměstek Tomáš Vyhnánek ani nikdo jiný z ministerstva financí pořadu nezúčastní, spočívají ve vámi zvoleném diskusním partnerovi,“ zaznělo mimo jiné ve stanovisku ministerstva financí. „Mrzí mě, že se nebude konat odborná debata,“ podotkl Wagenknecht.

Ten následně sdělil, že v České republice je náročný systém kontrol a auditů. „Kontrolovat ex post je neefektivní. Potřebovali bychom, aby systém kontrol byl jako leckde v cizině a kontroly probíhaly dopředu,“ uvedl exnáměstek. To by však bylo možné pouze se změnou zákona. „Základní principy v tom navrhovaném zákonu nejsou. Ten zákon je vykostěný,“ zkritizoval novelu zákona exnáměstek. Vnímá však velké lobby subjektů veřejné správy. „Pokud zájem vlády není, zákon přijat nebude,“ dodal.

Následovala diskuse o centrálních nákupech. „Rozvoji centrálních nákupů, jež jsou běžné v cizině, zabránil zákon o veřejném zadávání,“ podotkl k tomu Wagenknecht. A co zákon o státním podniku? „Nevěřím, že tento zákon bude schválen ještě touto vládou. Tato vláda totiž říká něco jiného, než dělá,“ řekl.

V dozorčích radách by podle Wagenknechta měli být především odborníci. I to přišlo na přetřes. Závěrem Wagenknecht uvedl, že v současné době nevnímá, že by docházelo ke zlepšování transparentnosti veřejné správy. „Dokonce mi to přijde i horší,“ zkritizoval ministerstvo financí Wagenknecht. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …