Do debaty o údajném ruském ovlivňování voleb v USA vstoupil generál Randák

06.01.2017 15:45

O hackerských zásazích do amerických voleb pohovořil na ČT24 bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák. Vyjádřil se například k tvrzením amerických tajných služeb, že Rusko vedlo mnohovrstevnatý útok proti USA.

Do debaty o údajném ruském ovlivňování voleb v USA vstoupil generál Randák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

„Jak těžké je pro tajné služby prokázat, že konkrétní útoky jsou propojeny s nějakou zemí?“ zeptala se moderátorka Randáka úvodem.

„Myslím si, že to tak těžké není. Zpravodajský systém USA je velmi složitý. Každá problematika má svou tajnou službu,“ podotkl úvodem. Existuje tam podle něj služba, která se zabývá ochranou prezidenta, ochranou měny, ochranou tabáku, CIA, FBI. „A ta koordinace služeb je velmi složitá. Je velmi důležité, aby tyto služby bylo možné koordinovat. Ta koordinace, já si vlastně neumím vůbec představit, jaká je,“ dodal Randák.

Ten se dále vyjádřil i ke slovům nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, jenž se vyjádřil pochybovačně o tajných službách. „Za svoji mnohaletou kariéru v tajných službách jsem se nesetkal s politikem, který by dokázal reálně ohodnotit možnosti tajných služeb, které jsou často nedoceňovány. Václav Klaus toho byl zářným příkladem, hovořil podobně jako Donald Trump. Ti lidé jsou přesvědčeni o své pravdě a z toho důvodu nenaslouchají jiným lidem, kteří jsou však v dané problematice kovanější,“ zmínil Randák. Nevnímá ani to, že by Trumpova slova tajné služby nějak limitovala. „Donald Trump se buď práci těch služeb přizpůsobí, nebo si bude dělat to svoje a tajné služby také,“ dodal.

Závěrem pak zmínil, jaké informace poskytují americké tajné služby zahraničním partnerům. „Jsou to především analytické informace,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…