Do demolice domu na Václaváku ještě zasáhne Senát

06.10.2013 8:04

Senátoři budou příští týden znovu řešit nyní už povolenou demolici pražského domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Loni senátoři kvůli kauze vyzvali úřady, včetně pražského magistrátu, aby více respektovaly veřejný zájem před zájmy soukromých podnikatelských subjektů.

Do demolice domu na Václaváku ještě zasáhne Senát
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Stavební úřad Prahy 1 demolici domu v novoklasicistním slohu povolil, investorská firma však zatím nezískala povolení k tomu, aby na místě postavila moderní devítipatrovou budovu.

Senátoři z kulturního výboru si na jednání pozvali zástupce Ministerstva kultury, magistrátu i stavebního odboru Prahy 1. "Věřím, že podpoří úsilí na zákonné vyřešení kauzy domu na Václavském náměstí," uvedla viceprezidentka Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR Marie Švábová. Rozhodnutí vedoucí k povolení demolice byla podle ní vydána v rozporu se zákonem, neboť znamenají nezvratný zásah do pražské památkové rezervace.

Sdružení se podílelo na petici proti zbourání domu, kterou podepsalo 14.500 lidí včetně architektů a historiků. Na jejím základě se Senát loni kauzou zabýval. Konstatoval, že Ministerstvo kultury nerespektovalo účel zákona o státní památkové péči, podle něhož stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví. Odbor památkové péče pražského magistrátu se pak podle rozhodnutí Senátu neřídil nařízením vlády o pražské památkové rezervaci.

Zbourán by měl být nárožní dům vedle hotelu Jalta, dvorní část hotelu a torzo bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována. Na jejich místě by měl být postaven multifunkční komplex, který by byl o dvě patra vyšší než sousední domy. Hlavní město se kvůli tomu odvolalo proti územnímu rozhodnutí ke stavbě nového objektu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…