Do důchodu v 63 letech s minimální penzí 10 tisíc. Filip u Drtinové plánoval

21.10.2013 20:00

Předseda KSČM Vojtěch Filip v pondělním Interview Daniely Drtinové České televize popsal, jak si představuje obrannou politiku Česka, pokud by skutečně vystoupilo z NATO, jak KSČM prosazuje. Komunisté současně hájí proces evropské integrace, ačkoli prý prozatím rozhodně nenastal čas na přijetí eura. Naproti tomu je třeba zrušit penzijní reformu, zvednout důchody i daně.

Do důchodu v 63 letech s minimální penzí 10 tisíc. Filip u Drtinové plánoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Integrační proces světové globalizace považujeme za přirozený proces,“ poznamenal Filip, ovšem s dovětkem, že v případě další integrace by bylo lepší více zapojit občany jednotlivých států. Přijetí eura ale není na pořadu dne. „V tuto chvíli by Česká republika přijetím eura utrpěla. V tuto chvíli bychom se tak zbavili jednoho důležitého ekonomického nástroje, a to je měnová politika,“ míní šéf komunistů.

Nechceme Česko izolovat

Dlouhodobým cílem KSČM je zrušení NATO, co by tedy bylo s obranou, pokud EU nemá samostatný koncept? „Nejde o žádnou izolaci Česka," zdůrazňuje Filip s tím, že koncept společné evropské obrany existuje na papíře, ale není naplňován. "My říkáme, že ohledně vojenské struktury je zde příklad Francie, takže to není problém, ale úplné vystoupení z NATO je podle smluv proces trvající deset let, takže přesahuje jedno volební období,“ zdůraznil předseda KSČM.

Následně došlo na penzijní reformu. KSČM je jednoznačně připravena druhý pilíř zrušit a naspořené prostředky buď občanům vrátit nebo je převést do pilíře třetího. „Ke znárodnění těchto prostředků by nedošlo,“ ujistil ve vysílání Filip.

Trval také na tom, že by občané měli chodit do důchodu nejpozději ve třiašedesáti letech. Důchody by se v závěru nadcházejícího období mohly vyšplhat nejméně na deset tisíc korun měsíčně. Při tomto slibu počítají komunisté s tím, že bude třeba získat 26 miliard, a ty by strana získala úsporami na jednotlivých ministerstvech. Především za vypisování speciálních právních expertiz. Celkem se za ně vydává 36 miliard a podle komunistů musí stačit deset.

Stejně striktní jsou komunisté i v otázkách zdravotnictví. Jednoznačně by zrušili poplatky ve zdravotnictví. Nerušili by ani nemocnice, protože se dá šetřit jinde.

Práci zajistí i státní podniky, a jak je to s Martou Semelovou?

Pokud lidé chtějí pracovat, tak by lidé podle KSČM měli mít šanci najít práci. Měli by se o to postarat soukromí investoři, ale i stát. A to především zakládáním státních podniků. Podnikatelé se však zároveň musí připravit na zvýšení daní. Filip se v této souvislosti rozhodně neobává toho, že by například nadnárodní korporace odcházely do zahraničí. Zvýšení daní se nevyhnou ani fyzické osoby. Podle Filipa existuje shoda na tom, že je světová ekonomika v problémech a movitější občané by se měli podílet na jejím řešení.

Filip také v pořadu hájil lídryni pražské kandidátky KSČM Martu Semelovou, která se netají svými sympatiemi ke Stalinovi či Gottwaldovi. „Musím respektovat různé názory ve vlastní straně. Pokud bych nerespektoval různé názory ve vlastní straně, kdo by mi věřil, že budu schopen respektovat názory dalších stran."

V závěru pořadu se také Filip pochlubil s tím, že komunisté mají nejpočetnější členskou základnu, a to dokonce tak silnou, že má KSČM více straníků než ČSSD a ODS dohromady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…