Do kauzy Panama Papers je prý zapleteno minimum Američanů. A zde je vysvětlení

08.04.2016 9:26

Mossack Fonseca objevilo tak málo občanů USA. Je to jednodušší, než by se mohlo zdát, prostě se americkým klientům snaží vyhnout. A jediné porušení zákona, ke kterému zatím v kauze došlo, je samotný zásah do soukromí firmy v podobě úniku dokumentů. Informuje agentura AP.

Do kauzy Panama Papers je prý zapleteno minimum Američanů. A zde je vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Panama Papers se nějakým způsobem dotkly spousty bohatých a mocných napříč celým světem, od čínské vlády, přes šéfy Perského zálivu a islandského premiéra až po Davida Camerona či vůdce Jižní Ameriky, překvapivě v nich je však povážlivě málo občanů USA, což vyvolalo mnoho otázek.

Roman Fonseca, zakladatel a společník firmy Mossack Fonseca, na to však má jednoduché vysvětlení. Prostě se snaží vyhýbat klientům z USA. Ti jejich klienti, kteří mají americké občanství, jsou většinou již v důchodu, který si užívají právě v Panamě.

„Můj společník je Němec a já žil v Evropě, soustředíme se hlavně na evropský a jihoamerický trh,“ řekl Fonseca. „Velmi miluje USA, stejně jako já. Moje děti jsem tam poslal na školu.“ Z pravidla se však klientům z USA vyhýbají.

V uniklých dokumentech se vyskytují zmínky pouze o 3500 akcionářích amerického původu z celkového počtu 250 000 společností, které za čtyřicet let fungování Mossack Fonseca pro svoje klienty založila. Podle AP je jedním z možných důvodů absence občanů USA jako klientů firmy skutečnost, že například ve státech Wyoming, Nevada či Delaware lze zakládat offshorové společnosti a fondy podobným způsobem jako v Panamě.

Evropa má přitom také své vlastní daňové ráje, jako je Švýcarsko či Lucembursko, což rozčiluje mnohé obyvatele Panamy, jelikož ty nejsou zobrazovány v tak špatném světle jako jejich vlast.

Ve čtvrtek Evropská unie hrozila Panamě zavedením oficiálních sankcí, pokud nebude země spolupracovat v boji proti praní špinavých peněz a únikům daní.

„Lidé už jsou zhnuseni touhle pokračující potupou,“ řekl Pierre Moscovici, který je vrchním úředníkem pro finanční záležitosti EU. „Množství peněz, jurisdikce a jména spojená s touto kauzou jsem upřímně šokující.“ Panama by podle něj měla „přehodnotit svůj přístup“ v ohledu daňové spolupráce s EU.

Panamský prezident Juan Carlos Varela uvedl, že jeho vláda plánuje rozšířit mezinárodní spolupráci v oblasti placení daní a zvýšit transparenci finančních procesů. Zároveň se však zavázal k boji proti špatnému obrazu jeho země, který šíří mnohá média.

Fonseca dodal, že jeho firma ročně vytvoří na 20 000 společností, jejichž cíl je zaštítit majetek, podotkl ale, že 70 až 80 klientů za rok odmítnou z důvodu právních rozporů.

„Nejsme dokonalí a občas nám něco unikne,“ řekl Fonseca. „Ale zatím jediný zločin, který byl prokázán, je to hacknutí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…