Do konce března má být jasné, zda stát podpoří Důl Paskov

06.01.2014 20:20

Do konce března má být jasné, zda a jak stát poskytne podporu při utlumování Dolu Paskov, kde chce OKD ukončit na konci letošního roku těžbu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužily až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil. Vyplývá to z Memoranda o porozumění, které dnes ve Staříči na Frýdeckomístecku podepsali ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a nový šéf těžební společnosti OKD, které důl patří, Dale Ekmark.

Do konce března má být jasné, zda stát podpoří Důl Paskov
Foto: OKD
Popisek: OKD

OKD dělá kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím řadu úsporných opatření, ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov má být jedním z nich. Na dole, který tvoří závody Staříč a Chlebovice, pracuje více než 2500 lidí, v celé společnosti OKD přes 12.000. OKD vlastní firma NWR, která ze dvou třetin patří mezinárodní investiční skupině BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

„Podpis memoranda je důležitým krokem pro budoucnost Dolu Paskov a může významně přispět k tomu, aby dopady případného uzavření dolu na region byly co nejmenší," uvedl ministr Cienciala.

Variant je více a v této chvíli se nedá říct, která z nich nakonec bude vybrána

Obě strany v memorandu deklarují svoji ochotu ustavit nezávislou expertní komisi, jež provede ekonomickou analýzu a analýzu proveditelnosti opatření, které by umožnily poskytnout OKD státní podporu. Ministerstvo také deklaruje ochotu předložit vládě ke schválení návrh na nabytí části podniku Dolu Paskov do vlastnictví České republiky k 1. lednu 2017 za cenu jedné koruny ve veřejném zájmu. OKD zase prohlašuje ochotu přehodnotit své rozhodnutí o uzavření Dolu Paskov ke dni 31. prosince 2014 a přijmout rozhodnutí o prodloužení těžby uhlí v Dole Paskov do 31. prosince 2016 na svá rizika a náklady. Podmínkou je poskytnutí státní podpory a předpoklad, že bude zajištěna podpora tohoto kroku ze stran zákazníků, dodavatelů, odborových organizací i vedení.

Cienciala řekl, že variant je více a v této chvíli se nedá říct, která z nich nakonec bude vybrána. „Ty varianty byly jenom pracovní. Zavřít, nezavřít, prodloužit rok, dva, různé typy, různé způsoby přemísťování zaměstnanců a pracovníků, samozřejmě se vším se bude pracovat," řekl ministr. Náklady na každou z variant by se podle něj pohybovaly okolo miliardy korun. „Pracovní místa by byla nejlepší. Ale kde je vzít a nekrást? Ona nejsou, ta pracovní místa," řekl.

Už v úterý se poprvé sejdou experti z jedenáctičlenné skupiny, která bude možné varianty posuzovat. Ve skupině je pět zástupců státních institucí, pět lidí z OKD a Cienciala jako vládní zmocněnec pro řešení problémů Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

S uzavřením dolu nesouhlasí odboráři

Mezi posuzovanými variantami bude prodloužení těžby o dva roky. „Kdyby se ukázalo, že to je smysluplné, tak se do té smysluplné varianty půjde. Ale dneska říct, že to bude zrovna ona a že to je ta konečná destinace hledání řešení, to dneska nemůžeme říct. Má to hluboký smysl, je tam racionální jádro v tom, ale nejdřív to musíme spočítat," řekl ministr. Důl Paskov je podle něj první téma, které jako vládní zmocněnec otevře s novou vládou, Parlament už o tom byl informován.

Ekmark řekl, že cílem NWR bylo od počátku najít řešení, které bude výhodné pro všechny strany. Dnešní podpis memoranda a ustavení expertní komise jsou podle něj důležitým vykročením k přijetí takového řešení. „Je to jenom podpis, ale každopádně je to další vítaný krok, že ta budoucnost není pro zaměstnance pořád uzavřená," řekl odborový předák horníků Dolu Paskov Rostislav Palička. Zaměstnanci podle něj věří, že se těžba prodlouží i o více než o rok nebo dva.

Důl Paskov je posledním činným dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru, ostatní byly postupně uzavřeny. Těžba v dolech na Ostravsku je oproti karvinským technologicky náročnější i nákladnější, sloje jsou tam nižší, nejsou uloženy rovnoběžně, ale lámou se pod různými úhly, takže přístup k nim je podstatně těžší a těžba se prodražuje. Horníci také pracují v horších podmínkách.

S uzavřením dolu nesouhlasí odboráři, podle nichž je tam v podzemí minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí. Několik stovek pracovníků už z Dolu Paskov odešlo, někteří z nich se přesunuli na doly v karvinské části OKD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…