Do naha, tedy ne tak docela. Lékaři a farmaceuti poodhalí své vztahy

31.10.2014 21:58

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) podle informací serveru ihned.cz buduje databázi, ve které se budou moci občané dozvědět, za co všechno dostávají lékaři od farmaceutických firem zaplaceno. Jde o dobrovolný počin třiceti firem, které chtějí být transparentnější. A Úřad na ochranu osobních údajů na rozdíl od dřívějšího pokusu není proti. Podívejte se proč.

Do naha, tedy ne tak docela. Lékaři a farmaceuti poodhalí své vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teploměr, léky

Farmaceutické firmy v minulosti čelily kritice za to, že lékařům proplatily leccos včetně cest do zahraničí na kongresy. Stačilo k tomu předpisovat pacientům konkrétní léky, a to i ve chvíli, kdy na trhu byly dostupné srovnatelné a třeba za nižší cenu. Aby se farmaceutické firmy této nálepky zbavily, rozhodly se otevřít lidem, řeč je o třech desítkách firem. U nich od ledna 2016 pacienti zjistí, s jakými lékaři spolupracují a za kolik.

V minulosti se o totéž pokoušel exministr zdravotnictví Leoš Heger

„Cílem je objasnit rozsah i podstatu spolupráce mezi zdravotnickými organizacemi a farmaceutickými společnostmi,“ prozradila Dana Pavlousková, mluvčí společnosti Sanofi - jedné z firem, které se k výzvě připojily.

V minulosti se o totéž pokoušel exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), databáze měla vzniknout na základě zákona, ale Úřad na ochranu osobních údajů se důrazně postavil proti. Právě kvůli ochraně soukromí. Dnes už proti není. Proč? Protože v databázi bude jen část údajů: Jméno, příjmení a pracoviště lékaře. „Nebudeme odhalovat jeho veškeré příjmy, plat a podobně,“ uvedl šéf AIFP Jakub Dvořáček. „Lékař se samozřejmě může rozhodnout, zda se do databáze zapojí. Pokud ano, musí dát farmaceutické firmě smluvní souhlas,“ doplnil. Asociace sama také přiznává, že ročně přezkoumává asi šest případů porušování etiky ze strany firem.

Pacienti se v databázi dočtou, na jakém semináři lékař vystoupil a kolik za to dostal. Podobné databáze již fungují v Rakousku, Nizozemsku či USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…