Do nemocnic muslimské sestry šátky nosit nesmějí. Ať si je nosí po práci, vzkazuje ministr Němeček

05.10.2014 6:51

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se postavil za rozhodnutí motolské nemocnice, která zakázala vykonávat praxi dívce v hidžábu právě v době, kdy se ombudsmanka Anna Šabatová zastala dvou studentek na jiné pražské zdravotnické škole. Ty se na Šabatovou obrátily s tím, že je na škole diskriminovali, protože nemohly nosit šátek. Ombudsmanka tvrdí, že takový zákaz odporuje ústavnímu pořádku v České republice.

Do nemocnic muslimské sestry šátky nosit nesmějí. Ať si je nosí po práci, vzkazuje ministr Němeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Němeček v rozhovoru pro iDnes.cz svůj postoj vysvětlil tím, že hygienické požadavky na zevnějšek zdravotníků jsou poměrně striktní. „Z důvodu rizika přenosu infekcí zakazují v některých zdravotnických profesích, včetně těch sesterských, nošení náušnic či jiných šperků, a já si nemyslím, že u šátků by se měla připouštět výjimka,“ uvedl s tím, že jeho postoj není nijak ideový, ale jde čistě o pohled z praxe, kde vše musí být podřízeno tomu, že jde o službu pacientovi.

Současně Němeček uvedl, že se na Ministerstvo zdravotnictví zatím žádná další nemocnice s dotazem, jak se má zachovat v situaci, kdy by dívka chtěla v práci nosit šátek, neobrátila. „Motol je v tomto zatím precedent a já plně stojím za jeho vedením,“ uvedl ministr s tím, že si nemyslí, že se budou na základě současné veřejné diskuze předpisy v nemocnicích týkající se oděvu zdravotnického personálu nějak měnit.

Některé muslimky možná budou chtít pracovat v nemocnicích s šátkem

„Podle mě není nutné do provozního řádu psát, že se nesmí to či ono. Prostě všechny věci, které jsou navíc a mohly by zvyšovat riziko infekce, jsou nepřípustné. Pokud někdo chce nosit čepice, šátky nebo kápi, ať si je nosí po pracovní době,“ podotkl.

Připustil ale, že poté, co se ombudsmanka zastala studentek, budou se některé muslimky domáhat, aby na praxi mohly s šátkem. „Ale zároveň si myslím, že by jim nebylo vyhověno, protože zájem pacienta stojí nad těmito věcmi. Ti lidé by se měli přizpůsobit tomu, co tady je. My bychom neměli měnit hygienické řády, neměli bychom péči o pacienta přizpůsobovat tomu, že třeba někdo chce vyjadřovat, že je muslim,“ dodal ministr zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…