Do opozice. Totálně, doporučilo předsednictvo KDU-ČSL

24.10.2017 9:56

„Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo jít do opozice a nepodporovat menšinovou vládu,“ uvedl před pár minutami na svém twitterovém účtu Marian Jurečka, dosluhující ministr zemědělství za KDU-ČSL.

Do opozice. Totálně, doporučilo předsednictvo KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vládní angažmá KDU-ČSL není na pořadu dne a strana se připravuje na opoziční roli. Novinářům to již včera během jednání vlády řekl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Připomněl, že vítězné hnutí ANO i prezident Miloš Zeman trvají na nominaci předsedy ANO Andreje Babiše na premiéra. Pro lidovce je ale účast KDU-ČSL ve vládě vedené obviněným premiérem vyloučená. Babiš byl obviněn z podvodu kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

„To není teď vůbec na pořadu dne, o koalici se vůbec nevyjednává. My se připravujeme na opoziční roli, protože jsou tady strany, které dostaly od voličů větší mandát, a to podstatně,“ řekl Bělobrádek. 

Dalším důvodem pro odchod lidovců do opozice je podle Bělobrádka osoba předpokládaného budoucího premiéra. „V okamžiku, kdy prezident republiky i hnutí ANO deklarují, že by premiérem měl být pan Babiš, tak my trváme na svých podmínkách,“ řekl. KDU-ČSL před volbami oznámila, že se nebude podílet na vládě, ve které by působily trestně stíhané osoby.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Bělobrádek vyloučil i zapojení lidovců do koalice všech stran proti ANO. „To by byla koalice, která by byla opřena o radikální nebo extremistické strany,“ řekl. Účast v takové vládě by pro KDU-ČSL byla nepřijatelná.

Předseda lidovců také potvrdil, že v pátek nabídne svou funkci k dispozici na celostátní konferenci KDU-ČSL, která je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy. „Samozřejmě je možné svolat mimořádný sjezd, ale je i možné tyto věci projednat na celostátní konferenci,“ řekl k návrhu nově zvoleného jihomoravského poslance KDU-ČSL Stanislava Juránka na to, aby lidovci povolební situaci příští rok na jaře projednali na mimořádném sjezdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …