Do politiky jsem se dostala díky kvótám, prozradila Gajdůšková. A expertka ODS jí za to řádně naložila

06.03.2015 23:19

O tom, zda se mají zavést kvóty, které by určovaly povinné procento zastoupení žen na kandidátkách politických stran, ale i ve vedení firem, se diskutovalo v pátečních Událostech, komentářích. S moderátorem Lukášem Dolanským o tomto problému diskutovala místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Do politiky jsem se dostala díky kvótám, prozradila Gajdůšková. A expertka ODS jí za to řádně naložila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expertka na sociální problematiku Lenka Kohoutová

V úvodu pořadu zpravodaj České televize v Německu Martin Jonáš informoval o tom, že tamní parlament přijal zákon, podle něhož v dozorčích radách 100 největších podniků v zemi musí mít ženy od příštího roku zastoupení alespoň 30 %. V současnosti mají ženy v dozorčích radách zastoupení jen asi 18 %. Podle zpravodaje se ale poté, co zákon vstoupí v platnost, nečeká žádný příliv žen do vedoucích pozic. A to i proto, že pro klíčový orgán firem, tedy pro představenstvo, i nadále žádná kvóta platit nebude.

Platově diskriminovaná jsem se necítila

Podle Gajdůškové to u nás s rovnoprávností žen není moc dobré. Domnívá se, že pokud nebudou stanovena jasná kritéria, ničeho se v tomto směru nedosáhne. Naproti tomu Kohoutová považuje slova o tom, že muži světu vládnou, za projev zakomplexovanosti. Poukázala na to, že sama vždy pracovala ve vedoucích pozicích, platově diskriminovaná se přitom necítila. Ohledně toho, že ČSSD chce prosadit, aby na kandidátkách politických stran muselo být určité procento žen, namítla: "Co uděláte, když žena bude vykroužkována?“

A dodala s narážkou na svou kolegyni v diskuzi: "Kdybych se někam dostala na základě kvót, tak by mne to urazilo.“ Gajdůšková totiž přiznala, že se do politiky dostala před rokem 1990 díky tomu, že bylo potřeba vyplnit kolonku "žena bezpartijní do 35 let“. "Kdybych měla příležitost jako vy, já bych ji nepřijala. Mě by to uráželo. To každou vzdělanou emancipovanou ženu musí urazit,“ holedbala se Kohoutová.

Zastoupení žen v politice neodpovídá Gaussově křivce

Nicméně Gajdůšková pro kvóty argumentovala i tím, že ve vysoké politice na jednu ženu připadají čtyři muži. Podle ní ale není pravda, a neodpovídá to ani Gaussově křivce, že by na jednu schopnou ženu připadali čtyři schopní muži. Proto je nutné i do politiky zavést kvóty pro ženy. Gajdůšková také tvrdila, že firmy, v jejichž vedení je alespoň 30 % žen, si vedou lépe, jsou stabilnější, než firmy s menším počtem žen.

Moderátor poukázal na to, že podle výzkumu v zemích EU, tzv. eurobarometru, je rozdíl mezi platy muži a žen až 21 %. Kohoutová se nedomnívá, že je tento rozdíl až tak velký. Vychází zřejmě ze své zkušenosti, neboť je sama zaměstnavatelem a u jejích zaměstnanců prý výše platu s pohlavím nesouvisí. Odmítla ale, že by chtěla výsledky eurobarometru zpochybnit.

Naproti tomu dle Gajdůškové nemá opodstatnění to, k čemu i u nás často dochází, totiž že žena dostává méně peněz za stejnou práci na stejné pozici. "Je třeba to řešit,“ prohlásila rezolutně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…