Do pražského infocentra natekly miliony. Nyní skončilo. Důvod neznámý

08.03.2016 9:45

Oznámení městské části bylo jednoznačné: S ohledem na vysoké provozní náklady byl k 29. únoru 2016 ukončen provoz Informačního centra Prahy 5 na adrese Štefánikova 30. Uvolněné prostory budou nabídnuty zájemcům ve výběrovém řízení. Co ale předcházelo neslavnému konci poměrně důležité součásti života obyvatel na Praze 5? To přitom vzniklo už v roce 2007, tedy za dob starostování proslulého Milana Jančíka. Ptali jsme se.

Do pražského infocentra natekly miliony. Nyní skončilo. Důvod neznámý
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Stránky Informačního centra Prahy 5 na adrese Štefánikova 30

ParlamentníListy.cz obdržely před několika dny dopis. „Vzhledem k tomu, že se pečlivě zabýváte děním v naší městské části, bychom vás rádi upozornili na kauzu, která se týká Informačního centra, které spolykalo miliony a nyní se raději ruší. Zeptejte se, kde jsou milionové položky z dotací a proč se mu díky TOP 09 dostávalo stovek tisíc na provoz, aniž by se provoz vykonával,“ vzkázal redakci Jiří Bláha, obyvatel Prahy 5.

Pokud bychom se vrátili o řádný kus do minulosti, nalezneme zápis z 30. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 5, které vedl tehdejší starosta Miroslav Zelený. V zápise z jednání stojí: „Závazný ukazatel pro hospodaření Informačního centra Praha 5, o. p. s., ve výši plánovaných finančních prostředků v částce 2735 tis. Kč pro zajištění provozu Informačního centra v roce 2014.“ Centrum, jehož činností je osvěta Prahy 5, tedy skutečně stálo miliony.

I v posledních měsících se do něho podle našich informací posílaly stovky tisíc měsíčně. Na provoz. „V současné době je situace taková, že chceme zachovat službu poskytování informací občanům a řešit ji přímo prostřednictvím ÚMČ, a nikoliv prostřednictvím příspěvkové organizace s rozpočtem přesahujícím dva miliony korun ročně. Právě se realizují konkrétní kroky k zajištění nových prostor v objektu radnice a věřím, že tato obnovená služba bude zpřístupněna pro občany do konce měsíce března tohoto roku,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Viktor Čahoj (TOP 09), radní pro oblast IT, legislativy a veřejných zakázek.

Toho však obyvatel Prahy 5, pisatel naší redakci, nařkl z nehospodárnosti. Weby centra prý nefungovaly, nevykonávala se činnost, ty peníze prý „prostě mizely“. Čahoj ovšem uvedl, že projekt Informačního centra vznikl na základě dotačního titulu z OP Praha – Konkurenceschopnost a již minulé zastupitelstvo (v roce 2014) schválilo záměr zrušení po uplynutí udržovacího období dotace. „Pokračovali jsme tedy v naplnění záměru na zrušení a vypořádání veškerých závazků mezi MČ Praha 5 a IC,“ doplnil naší redakci.

Nyní se dostáváme k další zajímavé osobě. Informační centrum totiž uplynulé tři roky vedl jistý Miloslav Mrštík. O něm Novinky.cz v roce 2011 informovaly v souvislosti s pobíráním náhrad takto: „Rekordmanem je přitom Miloslav Mrštík z ČSSD, který od loňského prosince do letošního srpna inkasoval na náhradách ušlého zisku 350 tisíc korun.“ Mrštík v březnu 2013 vystoupil ze sociální demokracie a stal se členem klubu Uzdravme naši politiku (UNP). Ten už v žádných dalších volbách neuspěl. Mrštíkovi naše redakce poslala řadu dotazů, zodpověděl všechny.  

Tvrzení proti tvrzení?

„Musím objasnit, že Informační centrum Praha 5, o.p.s., (dále IC) doposud zrušeno nebylo. Zřizovatel, tedy Zastupitelstvo MČ Praha 5, schválil záměr ukončení činnosti. Důvod do této chvíle neznám,“ uvedl naší redakci ředitel centra Miloslav Mrštík. Jak zároveň podotkl, Informační centrum předává zřizovateli ve výrazném plusu s hodnotou přesahující řádově miliony korun.

„Závěrem chci dodat, že jsem předal stoprocentně fungující společnost, na kterou může být zřizovatel hrdý. Ředitelem jsem byl déle než tři roky. Za tu dobu se na radnici třikrát vystřídalo vedení a ani jedno, ač mi minimálně poslední dvě nebyla zrovna přátelsky nakloněna, IC a jeho aktivity nekritizovalo ani neiniciovalo žádné změny na pozici ředitele. Jedná se o fakta, podložené informace a je možno si je ověřit (dokumenty byly naší redakci rovněž zaslány). Bohužel se jedná o službu pro majoritu, pro všechny občany Prahy 5 a její návštěvníky, a to není v tuto chvíli příliš populární. Zdá se mi, že momentálně zřizovatel preferuje zřizování služeb pro minority. Tím nechci říci, že řešení problematiky bezdomovectví a drogových závislostí není chvályhodné, ale nejsem si jist, zda má být pro obec, jakou je Praha 5, naprosto prioritní a služby jako jsou ty, které IC poskytovalo, se mají rušit,“ uzavřel Mrštík v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Redakce rovněž oslovila místostarostu za ČSSD Jana Smetanu, který má ukončení činnosti Informačního centra na starost. „Radnice tam posílala 200 tisíc měsíčně, v centru byli tři zaměstnanci, ale v podstatě nevykonávalo žádnou činnost. Navíc jsme museli, díky neplnění podmínek, vracet dotaci EU ve výši jednoho milionu korun,“ sdělil místostarosta na přímý dotaz. 

Co nám napsal čtenář a obyvatel Prahy 5: „Radní Viktor Čahoj má v gesci kontrolu onoho Informačního centra a je otázka, jestli v minulých měsících, kdy tam posílal peníze, zhruba těch 200 tisíc, kontroloval, co se s těmito penězi dělo. Nejen podle mého názoru nebyly využity v souladu s posláním centra. Je na odpovědnosti kontrolního výboru (koho jiného?!) zastupitelstva a opozičních politiků, aby se zasadili o to, aby bylo přesně zjištěno, zdali tam náhodou ty peníze nemizely! A taky je důležité, aby zjistili, jestli pan radní Čahoj konal s péčí řádného hospodáře, či naopak. A pokud by to bylo naopak, měl by se zpovídat příslušným orgánům.“ 

Reakce radního Viktora Čahoje:

„IC je příspěvková organizace zřízená městskou částí. Stejně jako je příspěvkovou organizací základní škola nebo mateřská škola. Na začátku roku 2015 předložil Radě MČ Praha 5 pan ředitel IC (pan Mrštík) rozpočet, který byl rozepsán na úroveň jednotlivých nákladových a příjmových položek. Rozpočet byl Radou schválen a během roku průběžně naplňován. Ředitel IC je statutární orgán, který je od chvíle, kdy je rozpočet schválen zodpovědný za účelné a hospodárné nakládání s těmito svěřenými finančními prostředky. Podotýkám, že projekt IC byl pod dotací a tedy nejen městskou část, ale i poskytovatele dotace (magistrát HMP) zajímalo, zda bylo financování v pořádku a zda byly naplněny stanovené cíle a monitorovací ukazatele. Osobně mi není znám případ, že by někam „mizely“ peníze jak je v dopise zmiňováno. Na závěr bych rád uvedl, že pan ředitel Mrštík s městskou částí spolupracuje a předal veškeré písemné dokumenty, na základě kterých lze činnost zkontrolovat."

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …