Do přistěhovalecké čtvrti ve Švédsku se vydal tamní novinář. Z toho, co mu vyprávěli místní, silně mrazí

03.03.2017 18:37

Redaktor švédské mutace mezinárodního internetového serveru Local navštívil problematickou přistěhovaleckou čtvrť Stockholmu Rinkeby a ptal se místních, co si myslí o zdejších častých nepokojích. Policii jejich názory patrně nepotěší.

Do přistěhovalecké čtvrti ve Švédsku se vydal tamní novinář. Z toho, co mu vyprávěli místní, silně mrazí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

O Rinkeby toho bylo v posledních dnech řečeno mnohé. Redakce serveru ParlamentníListy.cz tento týden publikovala reportáž britské novinářky Katie Hopkins, kterou z návštěvy ožehavé čtvrti napsala pro deník Daily Mail. Několik dní před tím se do Rinkeby vydal redaktor serveru Local Lee Roden. Hovořil s mnoha místními obyvateli a většina z nich mu potvrdila, že Rinkeby rozhodně nepatří k nejpříjemnějším místům k životu.

Když Roden dorazil do Rinkeby, panoval ve čtvrti relativní a rovněž nezvyklý klid. Zdejší obyvatelé však nemají krátkou paměť a pravidelné zapalování aut, střelbu, krádeže a násilí jen tak ze své hlavy nevytěsní. Především se to týká masivních násilnosti, které se zde odehrály před čtrnácti dny. „Viděl jsem, jak shořelo asi pět nebo šest aut. Nějací výrostci potom rozbili okna v metru a řádili také v obchodech a restauracích,“ říká prodavač Haider.

„Největší problém je, že policie vůbec nezakročila a nestalo se tak rozhodně poprvé. Pokud někdy náhodou zatknou pachatele těchto násilnosti, za pár dní jej stejně pustí. Nikdy nikoho pořádně nepotrestají,“ stěžuje si Haider, který se ve svém názoru shoduje s mnoha dalšími obyvateli Rinkeby. Po posledních násilnostech skutečně nedošlo k žádnému zatýkání a nejenom prodavač Haider si myslí, že policie se musí činit mnohem víc.

„Ty problémy nedělá zase tolik lidí. Jsou to desítky lidí, možná třicet nebo čtyřicet. Je třeba zatknout je všechny najednou. A jsou samozřejmě i další řešení. Rozdělit je a přestěhovat do jiných měst, aby tady konečně mohli žít lidi v klidu,“ navrhuje prodavač. Jeho kolega si stěžuje, že policie je schopna dorazit brzy na místo kvůli rodinným hádkám, ale jakmile se jedná o násilnosti v ulicích, je to pro strážce zákona problém.

Policejní komisař Jan Evensson ostatně pro deník Dagens Nyheter přiznal, že po takových násilnostech nikoho ani nezatknout je pro policii špatnou vizitkou a přislíbil nápravu. Problematického soužití s nově příchozími migranty si jsou vědomi i to, co žijí ve Švédsku desítky let. „Ti lidé sem přicházejí z problematických zemí a nejsou schopni se integrovat. Hledají nejkratší cestu, což je často zločin. V oblasti imigrace udělalo Švédsko mnoho špatných rozhodnutí. Trump měl bohužel pravdu,“ říká muž, který ve Švédsku žije 35 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…