Do rakouského Nickelsdorfu přišly zatím čtyři tisícovky migrantů. Z Maďarska museli jít v dešti pěšky

05.09.2015 12:24

Z obce Nickelsdorf na rakousko-maďarské hranici začaly vlaky a autobusy odvážet běžence, kteří tam dorazili z Maďarska. Zatím jde podle rakouské policie o zhruba 4000 lidí. Rakousko a Německo se rozhodly umožnit vstup na své území těm uprchlíkům, kteří v posledních dnech uvízli v Maďarsku. Maďarské úřady pro ně vypravily autobusy, které je odvážejí na hranici s Rakouskem.

Do rakouského Nickelsdorfu přišly zatím čtyři tisícovky migrantů. Z Maďarska museli jít v dešti pěšky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Mezitím se podchod na budapešťském Východním nádraží (Keleti) podle televize M1 znovu zaplnil lidmi, kteří se ptají po dalších autobusech, jež by také je odvezly na hranici s Rakouskem.

Rakušané si stěžují, že Maďaři na jejich území nepustí jejich autobusy

Na spolupráci s maďarskou stranou si stěžoval Hans Peter Doskozil, policejní ředitel v rakouské spolkové zemi Burgenland, která s Maďarskem sousedí. „Naším největším problémem je to, že nám Maďaři nedovolí, aby na jejich území vjely naše autobusy a vyzvedly tam uprchlíky,“ řekl.

Migranti tak dnes ráno po stovkách v hustém lijáku utíkali z maďarské strany hranice na rakouskou a odtud k asi dva kilometry vzdálenému nádraží v Nickelsdorfu, který má okolo 1700 obyvatel. Přechodné útočiště nacházejí i v nickelsdorfské hale pro pořádání veřejných akcí. Podle rakouské policie proud cizinců mířících z Maďarska neustává, její mluvčí uvedl, že jejich současný počet se může i více než zdvojnásobit.

Za hranicí běžence vítali lidé z rakouského Červeného kříže

Nabízeli jsme (Maďarům), že mohou převézt běžence přímo k vlakům nebo k přijímacímu středisku, ale oni jen zastaví autobusy na maďarské straně a všichni musejí do deště,“ uvedl Doskozil. Za hranicemi vysílené, ale šťastné uprchlíky, z nichž mnozí si kvůli dešti nad hlavou drželi deky, vítali dobrovolníci rakouského Červeného kříže a podávali jim ruce.

První mimořádný vlak z Nickelsdorfu dnes běžence odvezl směrem na Salcburk na samém západě Rakouska. Mnoho z běženců dalo najevo, že jejich cílem je Německo. Kromě vlaků, které podle agentury Reuters přijíždějí co půlhodinu, odvážejí migranty také autobusy, které jezdí kyvadlově mezi Nickelsdorfem a Vídní. Rakouská metropole je na příjezd uprchlíků „připravená na 100 procent,“ řekl podle agentury APA Wolfgang Müller z vídeňského magistrátu.

Rakousko chce za to, že přijme uprchlíky, souhlas Maďarska s kvótami

Maďarská vláda v pátek večer slíbila, že poskytne zhruba stovku autobusů k odvozu migrantů čekajících na Východním nádraží i běženců, kteří z nádraží vyrazili do Rakouska pěšky po dálnici. Rakouský kancléř Werner Faymann po dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhledem k nynější nouzové situaci na maďarských hranicích souhlasí s tím, aby běženci pokračovali v cestě do jejich zemí.

Zároveň však očekáváme od Maďarska ochotu řešit vzniklou zátěž na základě spravedlivého rozdělování uprchlíků, jak o to usiluje Evropská komise,“ dodal Faymann. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács dnes podle agentury APA během tiskové konference v Hegyeshalomu, který leží přes hranici od Nickelsdorfu, řekl, že Rakousko má nyní možnost dokázat svoji solidaritu.

Evropská komise se chystá zemím Evropské unie navrhnout přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků, i když s jarním návrhem na rozmístění 40 000 běženců podle závazných kvót neuspěla. Uprchlická krize byla rovněž v pátek tématem mimořádného summitu visegrádské skupiny (V4), který kvóty na přijímání běženců v rámci EU označil za nepřijatelné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…