Do řeže v ČSSD vstoupí policie. Kvůli dokumentům o Haškově hospodaření začaly padat žaloby

28.02.2014 16:11

Dokumenty Finančního analytického útvaru rozehrály další fázi vnitrostranického boje v rámci ČSSD, a to bez ohledu na to, zda jsou pravé, nebo jde o falza. V prvním případě by měl velké problémy jihomoravský hejtman Michal Hašek, ve druhém ti, co se ho údajně pokoušejí zničit. Poslanec Jeroným Tejc k tomu poznamenává, že se může velmi rychle ukázat, kdo za tím stojí, pokud policie odvede dobře svou práci.

Do řeže v ČSSD vstoupí policie. Kvůli dokumentům o Haškově hospodaření začaly padat žaloby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Až policie může zjistit, zda v sociální demokracii zuří vnitrostranický boj, při němž se používají praktiky, které mohou mít trestněprávní vyústění. Na orgány činné v trestním řízení se totiž obrátil bývalý první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Vedly ho k tomu kompromitující materiály, které se objevily v redakcích některých médií a jejichž evidentním cílem bylo jihomoravského hejtmana poškodit.

Jde o dokumenty Finančního analytického útvaru spadajícího pod Ministerstvo financí, v nichž jsou popisovány finanční toky právě Jihomoravského kraje. Dokumenty mají obsahovat i údajné částky, které měl kraj platit Šárce Rouzkové, šéfce kanceláře Michala Haška, o jejichž blízkém vztahu média v minulosti spekulovala. Zatím se však neví, zda jsou materiály pravé, či se jedná o falza. A právě jejich falšování by mohlo autora či objednavatele přijít pěkně draho.

Neskutečná špinavost od toho, kdo se bojí Haška

Poté, co toto téma otevřely dnešní Lidové noviny, zareagoval na ně i jihomoravský hejtman. „Dnešní Lidovky přinesly jako otvírák ´kauzu´ údajného prověřování plateb Jihomoravského kraje FAÚ. Popisované informace jsou součástí dehonestační kampaně běžící od loňských voleb, která je založena na zcela smyšlených údajích a falzifikátech dokumentů – údajných bankovních výpisů,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

Rovněž konstatuje, že nesedí žádný údaj, žádná data, žádné částky, prostě nic. „Krajský úřad se proto obrátil na orgány činné v trestním řízení, které celou věc vyšetřují. S ohledem na to se nyní nebudu podrobněji vyjadřovat. Řeknu jediné – je to neskutečná špinavost. Doufám, že se podaří zjistit, kdo to vymyslel, vyrobil, zafinancoval a roznášel do pražských redakcí. Kdo se bojí Haška?“ ptá se jihomoravský hejtman po původci této akce.

Po rezignaci Paroubka bojovali dva kohouti na jednom smetišti

V ČSSD panuje od rezignace Jiřího Paroubka po volbách v květnu 2010 velká řevnivost mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem coby předsedou a prvním místopředsedou strany. Tábory obou jejich příznivců byly takřka vyrovnané až do té doby, kdy se po loňských říjnových volbách a historicky nejhorším výsledku ČSSD pokusil Michal Hašek se svými přívrženci přimět stranického šéfa k vyvození osobní odpovědnosti.

Bohuslav Sobotka odmítl o rezignaci na vedení strany přemýšlet a vyrazil do protiútoku. Usnesení předsednictva ČSSD, které ho k tomu vyzvalo, označil za puč a když se k tomu přidaly i informace o utajované schůzce některých špiček ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem za zády stranického šéfa, získal Bohuslav Sobotka nad svým rivalem mediálně i vnitrostranicky výrazně navrch.

Pokud policie odvede dobrou práci, ukáže se rychle, kdo za útokem stál

Ani to mu však nestačilo a dál se pokouší umenšit vliv Michala Haška požadavkem na jeho rezignaci buď z funkce hejtmana, nebo poslance. Pod tímto tlakem se pak není co divit, že objevení dokumentů a jejich následnou medializaci může Michal Hašek považovat za součást dehonestační kampaně, která se proti němu od loňských voleb vede.

Jeho spolustraník a poslanec Jeroným Tejc je přesvědčen o tom, že se k celé záležitosti bez konkrétních informací nedá vyjádřit. „Já věřím Michalu Haškovi, že se jedná o falzum tak, jak to řekl. A myslím si, že se může velmi rychle ukázat, že to tak je a že za tím stojí konkrétní lidé, pokud policie odvede dobře svou práci,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc.

Nejlepším arbitrem budou v této záležitosti státní orgány

A jihomoravského hejtmana chválí za to, jak si v této záležitosti počíná. „To nejlepší, co mohl Michal Hašek udělat, když říká, že jde o falzum, je, že se krajský úřad obrátil na policii a že bude tahle věc prověřena. Myslím si, že nejlepším arbitrem bude nikoli někdo z nás, ale státní orgány,“ domnívá se Jeroným Tejc, jenž nechtěl komentovat to, zda se může jednat o součást vnitrostranického boje. „Když o tom nic nevím v tom smyslu, jak to je, co to je za materiály a podobně, tak se k tomu těžko mohu vyjádřit. To už by byla čirá spekulace,“ dodává poslanec ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…