Do roku 2020 se má realizovat 22 opatření na snížení byrokracie

15.07.2018 13:52

Stát se chce v příštích letech zaměřit na snižování administrativní zátěže podnikatelů, konkrétně jde o elektronizaci veřejné správy, odstranění duplicity hlášení údajů pro statistický a finanční úřad, odstranění duplicitních hlášení o produkci a nakládání s odpady a přehodnocení projektu zřízení jednoho inkasního místa. Do roku 2020 se má realizovat 22 opatření na snížení byrokracie, píše ČTK.

Do roku 2020 se má realizovat 22 opatření na snížení byrokracie
Foto: VERA
Popisek: Lidé u počítače - ilustrační foto

Uvádí to materiál ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který ve středu projedná vláda.

„Všem orgánům státní správy je doporučováno důsledně zvažovat časté novelizace právních předpisů. Studium neustále se měnících právních předpisů přináší podnikatelům značnou finanční a časovou zátěž a zejména nepředvídatelné podnikatelské prostředí," uvádí zpráva.

V roce 2016 se podle MPO celková administrativní zátěž v porovnání s rokem 2005 snížila o téměř 32 procent. Loni bylo z 28 plánovaných opatření na snížení byrokracie v podnikání splněno 13 a dalších pět nad rámec plánu. Například byla odstraněna povinnost podnikatelů oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu firem a vedoucích odštěpného závodu zahraničních osob - tyto údaje si zjistí sám živnostenský úřad, který je následně zapíše do živnostenského rejstříku.

Novelou zákona o územním plánování byla zjednodušena možnost plánování, přípravy a realizace staveb, a tím byla snížena zátěž podnikatelů, uvedlo MPO. Dále byla zavedena možnost spojení územního a stavebního řízení do jednoho společného řízení s vydáváním jednoho společného povolení, a to jak u jednotlivé stavby, tak i u souboru staveb.

Podnikatelé však pozitivní pohled na snižování administrativní zátěže nesdílejí. Velká administrativní zátěž a byrokracie bývají podnikateli ve všech průzkumech jmenovány jako jedna z hlavních bariér rozvoje podnikání. Naposledy byrokratickou zátěž kritizovala Hospodářská komora letos v červnu při nominaci nové ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. „Jako ministryně by se měla zaměřit na to, jak podnikatelům ulevit od nadměrné administrativy a byrokracie. Podnikatelé mají podnikat, a ne papírovat, přičemž administrativní zátěž uvalená na bedra podnikatelů se navzdory všem slibům politiků o nápravě stále zvyšuje," uvedla tehdy komora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…