Do ruzyňských kasáren dorazili do večera všichni američtí vojáci

30.03.2015 19:54

Do kasáren v pražské Ruzyni dorazili do dnešních 19:00 všichni američtí vojáci z konvoje, který se přes Česko vrací ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Konvoj vyrážel ve třech kolonách ráno a již brzy odpoledne do Prahy přijeli vojáci, kteří přenocovali v Pardubicích a Liberci. Poslední část konvoje, která vyjížděla z Vyškova, však měla kvůli poruše jednoho z vozů zpoždění, a proto dorazila až večer.

Do ruzyňských kasáren dorazili do večera všichni američtí vojáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příjezd amerického konvoje do kasáren v Praze Ruzyni. Přivítat ho přišly desítky lidí

Příjezd první části vojáků z Liberce zkomplikovala nehoda kamionů na Pražském okruhu, kvůli níž musela armádní vozidla změnit plánovanou trasu. Místo ve zhruba 11:00 tak do Ruzyně dorazili okolo 12:30. Zhruba o hodinu později do cíle dnešního přejezdu dojela i další liberecká skupina a vzápětí po ní i první vojáci, kteří nocovali v Pardubicích. Až kolem 16:00 pak dorazila také první ze tří skupin mířících do metropole z Vyškova. Celkem přijelo 520 vojáků a 115 armádních vozidel, tvořených převážně osmnáctitunovými obrněnými transportéry Stryker a terénními auty Humvee.

Na první část konvoje u kasáren čekaly minimálně dvě stovky lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie

Na tiskové konferenci po jednání vlády dosavadní průběh průjezdu konvoje pozitivně ohodnotil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Na nehody, které s konvojem nijak nesouvisely, byli podle něj všichni zainteresovaní připraveni rychle zareagovat. "Vždycky něco nastane. Díky softwaru můžeme sledovat situaci on-line, mohli jsme zabránit domu, aby se jednotlivé díly kolony přiblížily k dopravní nehodě a způsobily nějakou větší dopravní újmu," uvedl ministr.

Na první část konvoje u kasáren čekaly minimálně dvě stovky lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie a pozdravit je přijeli i příznivci vojenské historie s armádními veterány. Naopak protestujících byla jen hrstka. Před 13:00 přišel svůj negativní postoj vyjádřit dvaatřicetiletý muž s hákovým křížem na americké vlajce, který se dostal do strkanice s přihlížejícími a byl odveden policií. Ta jeho chování nehodnotí jako trestný čin, ale jen jako přestupek proti veřejnému pořádku. Hrozí mu tak pokuta, řekl ČTK Jozef Bocán z tiskového oddělení policejního prezidia.

Protestovaly dvě desítky lidí

Na plánovaný protest proti průjezdu konvoje přišly maximálně dvě desítky lidí, kteří pokřikovali hesla na příznivce konvoje i projíždějící kolonu. Po více než hodině prostor opustili.

V Praze budou mít američtí vojáci den volna. V kasárnách byly připraveny autobusy, které vojáky v případě zájmu večer odvážely k metru, aby mohli navštívit hlavní město.

Čas také využijí k tomu, aby natankovali a opravili porouchaná vozidla - nákladní automobil a obrněný transportér Stryker. Česká armáda jim k tomu zajistí například jeřáby a další techniku, náhradní díly Američanům přivezl vrtulník z jejich německé základny.

V úterý se kasárna od 10:00 do 18:00 otevřou veřejnosti, aby se mohla s účastníky takzvané Dragounské jízdy setkat a prohlédnout si jejich techniku. Ve středu brzy ráno se konvoj dá znovu do pohybu a ve třech skupinách ve zhruba hodinových intervalech vyjede na závěrečnou část cesty kolem Plzně na hraniční přechod v Rozvadově. Hranice do Německa mají všechny tři kolony překročit dopoledne a zamíří na základnu u bavorského města Vilseck, ležícího asi 65 kilometrů od hranic.

Před nedělním vjezdem do ČR konvoj projel pobaltskými státy a Polskem jako demonstrace jednoty Severoatlantické aliance a podpory Spojených států členským zemím, které se cítí ohroženy Ruskem na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…