Do sněmovny už přišla žádost o vydání Svobody. Ale u Babiše je to podle Vondráčka jiný případ, ten sestavuje vládu

26.11.2017 16:41

Poslanecká sněmovna tento pátek obdržela žádost o vydání poslance ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to potvrdil nový předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Svoboda je stíhán v souvislosti s kauzou předražené „karty Pražana“ opencard, počátky případu se vracejí do období působení primátora za ODS Pavla Béma, připomněla ČTK.

Do sněmovny už přišla žádost o vydání Svobody. Ale u Babiše je to podle Vondráčka jiný případ, ten sestavuje vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

„Žádost na pana Svobodu dorazila v pátek,“ řekl v ČT Vondráček. Žádost postoupil mandátovému a imunitnímu výboru. Poslanci už bývalého pražského primátora vydali v roce 2014. Policie ho s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ač stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září mu soud udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal.

Vondráček v roce 2014 hlasoval pro vydání a ve Sněmovně se v minulosti vyjadřoval o imunitě jako o historickém přežitku. Dnes postoj revidoval.

„Málokdy má člověk možnost složit reparát a je výborné v případě pana Svobody (...) tu šanci mít můžu,“ poznamenal s tím, že s ohledem na průměrnou dobu trestního stíhání nemá poslanec šanci, aby se za funkční období Sněmovny stihl očistit. Při dalším hlasování o vydání Svobody hodlá situaci zvážit znovu. „On to možná až tak historický přežitek není, že se stále může stát, že nám výkonná moc zasahuje do moci zákonodárné,“ komentoval dnes své minulé výroky.

Na délku trestního stíhání poukázal v OVM i předseda ODS Petr Fiala. „Někdo je obviněn, má to dopad na jeho život, jeho soukromí, na všechno, a léta se táhne, ta kauza, to je smutné a to nás musí vést k určité politické opatrnosti,“ upozornil. Aniž někoho jmenoval, dal do souvislosti trestní stíhání předáků ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a vyzval k rozlišování. Považuje za rozdíl, je-li člověk podezřelý, že se neoprávněně obohatil při svém podnikání, nebo že jako politik špatně rozhodl. U Svobody není ani stín podezření, že by z toho měl nějaký prospěch, podtrhl Fiala.

Budoucí rozhodování Sněmovny o Babišově vydání komentoval i Vondráček. „To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu,“ řekl Vondráček na toto téma.

Nový předseda dolní parlamentní komory informoval, že kriminalisté požádali také o stíhání poslance a libereckého hejtmana Martina Půty (STAN) obviněného z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Tuto žádost Vondráček označil za bezpředmětnou, Půta dal přednost působení hejtmana a vzdal se mandátu poslance, čímž o imunitu přišel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…