Do soutěže o šéfování Vězeňské službě se přihlásili tři zájemci

25.04.2014 17:38

Do výběrového řízení na místo ředitele Vězeňské služby se přihlásili tři zájemci. Jedním z nich je dosavadní pověřený šéf služby Pavel Ondrášek. Novinářům to dnes řekla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Jména ostatních dvou uchazečů prý zatím nezná. O nástupci odvolaného šéfa bezpečnostního sboru Petra Dohnala rozhodne v řádu dnů výběrová komise.

Do soutěže o šéfování Vězeňské službě se přihlásili tři zájemci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

„Máme tři uchazeče o toto místo. Obálky převzal jeden ze členů výběrové komise, která teď bude studovat materiály a podklady a zjišťovat, zda byly splněny všechny požadavky podle služebního zákona," popsala ministryně. Doplnila, že komise je složená z odborářů, akademiků a zástupců ministerstva. „I kvůli členům komise teď nebudu zveřejňovat jejich jména," podotkla. Rozhodnutí komise nelze podle ní očekávat „ani v řádu hodin, ale ani v řádu týdnů".

Jak dál s věznicemi?

Výběrové řízení vypsalo Ministerstvo spravedlnosti teprve minulou středu, lhůta pro podání přihlášek vypršela dnes odpoledne. O půl hodiny později Válková uspořádala briefing. Vysvětlila, že tak chtěla předejít „různým fámám, které by se zase mohly šířit". Zájemci o funkci generálního ředitele měli zároveň s přihláškou předložit mimo jiné i stručný návrh směřování a rozvoje Vězeňské služby. Válková po nich požaduje také manažerské schopnosti a zkušenost z řídící funkce ve Vězeňské službě.

Pověřený šéf sboru Ondrášek představil své záměry už počátkem dubna na tiskové konferenci, kam ho doprovodila právě Válková. Tehdy uvedl, že jeho prioritou je efektivnější systém řízení sboru a snížení byrokracie. Z generálního ředitelství chce propustit několik desítek lidí a některé kompetence ředitelství hodlá převést na regiony a jednotlivé věznice.

Dohnalovo odvolání z funkce Válková počátkem dubna zdůvodnila údajnými problémy v hospodaření vězeňství i ztrátou důvěry

Vypsání výběrového řízení bez předchozího nabídkového řízení veřejně kritizoval nejen odvolaný šéf Vězeňské služby Dohnal, ale také první náměstek generálního ředitele Marian Prokeš. Ten podal proti údajně nezákonnému postupu ministryně stížnost. Tvrdí mimo jiné, že Válková porušila zákon, když řízením sboru dočasně pověřila služebně níže postaveného šéfa věznice Rapotice Ondráška. To dnes ministryně odmítla.

„Dodrželi jsme všechny platné právní předpisy. On (Prokeš) by musel požádat o ustanovení do této funkce, on to neučinil. Já bych mu mohla vyhovět, ale nemusela bych mu vyhovět. Takže on nedodržel podmínky, nikoliv já," prohlásila. Stížnost prý předala k prošetření, podle ní však neobsahuje základní požadavky pro to, aby nebyla zamítnuta.

Dohnalovo odvolání z funkce Válková počátkem dubna zdůvodnila údajnými problémy v hospodaření vězeňství i ztrátou důvěry v to, že by dokázal vězeňství reformovat. Dohnal považuje své odvolání za neplatné a brání se proti němu rozkladem. V případě jeho zamítnutí podá správní žalobu. Vězeňské službě tak v krajním případě hrozí dvojvládí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…