Do úpadku nás poslali lidé jako odborář Středula. Podle jejich nápadů dopadneme jako Řecko. Rozčílená odpověď Františka Laudáta na útok na polistopadové časy

04.03.2017 13:00

„Nikoli polistopadový vývoj, ale lidé jako on posílají české země na trajektorii úpadku!“ útočí na šéfa ČMKOS Josefa Středulu šéf poslanců TOP 09 František Laudát. Reaguje tím na rozhovor, který Středula poskytl ParlamentnímListům.cz. V něm mimo jiné poodkryl příčiny nízkých platů Ćechů. „Nízké mzdy jsou obžalobou českého způsobu transformace české ekonomiky od roku 1990,“ tvrdí Středula a naznačuje, že vina spadá na minulé, tedy i pravicové vlády. To se však Laudátovi vůbec nelíbí.

Do úpadku nás poslali lidé jako odborář Středula. Podle jejich nápadů dopadneme jako Řecko. Rozčílená odpověď Františka Laudáta na útok na polistopadové časy
Foto: laudat
Popisek: František Laudát

Předseda ČMKOS Josef Středula v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné připisuje vinu za vyřazení Česka ze seznamu vyspělých zemí – banka JPMorgan zařadila ČR do skupiny emerging markets – kombinaci českých vlád neschopných reagovat na situaci, ale také vlastníkům firem a zaměstnavatelům.

„My jsme tyto zprávy očekávali, protože situaci dlouhodobě sledujeme – jaká je úroveň v České republice ve srovnání s okolím a s Evropskou unií i ve světovém měřítku. Podobné zprávy o tom, že v Číně se blíží, či dokonce překračují mzdovou hladinu České republiky. My to říkáme sebevědomě, nízké mzdy jsou obžalobou českého způsobu transformace české ekonomiky od roku 1990,“ uvedl Středula.

Také soudí, že jsme dalece vzdálení právům, které mají zaměstnanci jinde v Evropské unii – a mohou za to minulé vlády.

„Chyb bylo více. Jednak privatizace bez peněz, kuponová privatizace nepřinesla finance, ale firmy se kupovaly na dluh firem samotných. Volné zdroje se využívaly na to, aby lidé směřovali k rychlému zisku či bohatství, což zaplatili zaměstnanci. A vlády nepodporovaly růst minimální mzdy, nestanovovaly spodní hranici příjmů v akceptovatelném pásmu. A tak jsme se postupně dostali do situace závislé ekonomiky, nebudovali jsme vlastní průmysl, výrobu jsme začali rozprodávat a výsledkem bylo, že jsme se dostali do pozice těch, kteří jsou subdodavateli, ale i subdodavateli třetího řádu, tedy subdodavateli subdodavatelů subdodavatelů... Jsme dalece vzdálení právům, která mají zaměstnanci v Německu nebo jinde v Evropské unii,“ poznamenal odborář s tím, že v německých společnostech funguje princip spolurozhodování podle zákona tak, že společnosti mají představenstvo a dozorčí radu, ale tamní dozorčí rada je vůdčí a dělá totéž, co řeší české představenstvo.

„V České republice si firma může dělat prakticky co chce, z tohoto úhlu pohledu nemusí zaměstnancům žádná práva dát,“ zdůraznil Středula.

Ale téměř ani s jedním jeho slovem předseda poslanců TOP 09 a místopředseda hospodářského výboru Sněmovny František Laudát nesouhlasí a tvrdí, že bohatství lidí se neodvíjí od shora nadiktovaných mezd, ale od svobody podnikání.

„Práva zaměstnanců jsou adekvátní situaci. Spíš bych dal větší volnost smluvním vztahům – viz USA. Odstrašujícím příkladem je nyní novela zákoníku práce. U toho, myslím, byl i pan Středula. To ti aktéři skutečně nevědí, jak se mění charakter práce ve světě? Komplikují home office‘, ‚homework‘, nevědí zjevně, co jsou ‚Elandeři‘... Při mimořádném projednávání v hospodářském výboru Sněmovny jsem alespoň dosáhl, že jsme vyzvali vládu, ať pracovní legislativu zjednoduší a ne ji komplikují. Jinak bude zaostávání společnosti pokračovat,“ poznamenal na konto slov odboráře Laudát.

Bohatství lidí se neodvíjí od shora nadiktovaných mezd

Ještě ostřeji se vyjádřil k tématu minimálních mezd, jejichž růst podle Středuly zanedbaly všechny vlády.

„Institut minimální mzdy je zoufalou berličkou nefungujícího hospodářství, respektive ekonomiky s nízkou přidanou hodnotou. Ta je výsledkem špatného nastavení hospodářského prostředí, nízkého vzdělání lidí, korupčního prostředí a slabé efektivity státní správy. Bohatství lidí se neodvíjí od shora nadiktovaných mezd, ale od svobody podnikání, od společenské atmosféry pro inovace, od tolerance neúspěchů. Česká společnost se křiklouny dala přesvědčit o opaku a výsledek v podobě zaostávání se dostavil!“ atakuje Laudát odboráře.

Podle jeho přesvědčení nyní leniví spíše levicová vláda Bohuslava Sobotky a nezvládá hned několik segmentů hospodářství. Jde například o rekonstrukci vědeckovýzkumného prostoru, o investování do infrastruktury, o lepší vzdělávání a o rychlý internet. V organizaci vědy a výzkumu prostě přešlapuje kabinet na místě. „Proč byl zničen institut financování inovací – fondy rizikového kapitálu –, proč politici a média každý neúspěch rovnou prezentují jako podvod a tunel?“ táže se k tomu.

To si mysleli komunisti také!

Laudát je přesvědčen o tom, že tyto věci nelze nijak nalajnovat podle pravítka.

„Pan Středula si myslí, že lze prosperitu nalajnovat pomocí příkazů. To si mysleli komunisti také a jak to dopadlo! Zatím tzv. tripartita ordinuje české společnosti recepty, které v celém světě krachují, nebo vedou k postupnému úpadku zemí (Francie, Španělsko, Itálie, Řecko...). Šanci na návrat průmyslu do českých rukou teď nabízí platforma průmyslu 4.0.“ tvrdí Laudát.

A co se týče mezd Čechů, tak prý i on bedlivě sleduje, jak si Česko vede v porovnání se světem.

„Marně jsem upozorňoval současnou vládu, že i přes hospodářský růst je třeba, aby stát investoval do vzdělání, do infrastruktury a zejména podporoval – nikoli ničil – domácí podnikatele. Negativní výsledek – díky vládní politice a útoku ministra financí Andreje Babiše a premiéra Sobotky na živnostníky, na malé a střední podnikatele – se dostavuje. Tento tlak podporuje i pan Středula. Nikoli polistopadový vývoj, ale lidé jako on posílají české země na trajektorii úpadku! A za to jim velká část voličů ještě tleská. Nadnárodní majitelé montoven a skladů tady generují zisky a posílají je – místo reinvestic u nás – do vlastních zemí. Domácí firmy jsou tak deklasovány a sužovány, a proto čím dál větší část odchází danit do jiných zemí. A tohle se musí nutně projevit nízkými mzdami a úpadkem,“ dodal pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…