Do vedení ODS se vrací Jan Zahradil. Porazil Pospíšila a je prvním místopředsedou

18.01.2014 15:17

Volební kongres ODS pokračoval volbou prvního místopředsedy strany. Kandidáty byli Jiří Pospíšil a Jan Zahradil a oba se během sobotního odpoledne představili delegátům. Pospíšil ve svém projevu rýpal do Zahradilova rozkročení mezi Prahou a Bruselem, Zahradil naopak poznamenal, že by bylo zhoubné, kdyby si "dvojka hrála na jedničku". Jeho vize oslovily více delegátů, neboť byl zvolen.

Do vedení ODS se vrací Jan Zahradil. Porazil Pospíšila a je prvním místopředsedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na 24. kongresu ODS

Jiří Pospíšil ve svém kandidátském projevu avizoval, že jeho projev nebude až tak vizionářský, ale spíše praktický. Zmínil v něm, že v jeho Plzeňském kraji udělala ODS druhý nejlepší výsledek, a poté v narážce na svého protikandidáta, europoslance Jana Zahradila, zmínil, že je připraven „sedět v Praze a pracovat pro stranu“.

Stranu vyzval ke každodenní věcné opoziční politice. Ta podle něj musí být konstruktivní. „Měla by skončit vnitrostranická debata o sobě samých,“ vyzval. „Politika nulové tolerance přestala být srozumitelná,“ uvedl.  

Toto řekl delegátům Jiří Pospíšil

Vyzval zejména k tomu, aby strana ve svých řadách našla pořádného ekonomického experta. „V žádném případě se nemůžeme smířit s tím, aby hlavním ekonomickým expertem opozice byl Miroslav Kalousek,“ zvolal Pospíšil se zdviženým prstem.

V závěru svého projevu delegáty rozesmál zaváháním nad příjmením nového předsedy strany. „Jsem připraven stát po boku předsedy Petra…“ Na chvíli se zamyslel, načež do smíchu sálu dodal „Fialy“.

Zahradil: Dvojka si nesmí hrát na jedničku

„Já jsem byl prvním prvním místopředsedou v historii ODS a právě já jsem jí vtiskl ten obsah, jaký má,“ připomněl Zahradil. Poté prý sledoval všechny první místopředsedy a dospěl k závěru, že „nefungovala, když si dvojka hrála na jedničku“. On prý nic takového v úmyslu nemá.

V narážce na Pospíšila poznamenal, že si je schopen uspořádat čas, aby zvládal více funkcí. „Postavil jsem v roce 2009 na zelené louce celoevropskou stranu,“ přednesl Zahradil svou referenci. „Jsem člověk silných názorů, které všichni znáte,“ pokračoval v představování.

Podívejte se na kandidátský projev Jana Zahradila

Pak vytáhl svazek „Strategie kampaně k evropským volbám 2014“, který sepsal a okamžitě jej prý k prostudování předloží předsedovi Fialovi. Podle něj budou tyto volby klíčové i pro výsledek podzimních voleb komunálních. „Stejně tak jako nás vloni v lednu prezidentská volba posadila na tobogán,“ připomněl.

Za kampaň k evropským volbám chce přijmout stoprocentní odpovědnost, včetně toho, že na špalek padne jeho hlava místo předsedovy. „Přesně tohle je jeden z těch servisů, co by stranická dvojka měla předsedovi poskytnout,“ uvedl.

Před šestnáctou hodinou byly vyhlášeny výsledky. Zahradil získal 294 hlasů a porazil tak Pospíšila, kterého podpořilo pouze 193 delegátů.

Zahradil po zvolení uvedl, že i když v politice zažil už mnohé, přece jen je „trochu dojat“. Pak prozradil, že s Pospíšilem jej nepojí žádná nevraživost, dokonce spolu prý v minulém týdnu byli na obědě. „Řekli jsme si z očí do očí, že ať to dopadne jakkoliv, budeme spolu dál spolupracovat,“ ujistil Zahradil s tím, že takto by to mělo v ODS vypadat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…