Do zadku mu strčili hůl. Tak prý Rusové mučili režiséra, kterého zatkli na Krymu

27.06.2014 10:24

Ruská tajná služba FSB vězní už více než měsíc čtveřici aktivistů, kteří údajně připravovali teroristický útok na Krymu. V čele spiknutí měl stát režisér Oleg Sencov, člen iniciativy Krym_SOS. Píší o tom Lidovky.cz. Sencovo okolí považuje jeho obvinění a nařčení členem Pravého sektoru za vykonstruované. Upozorňuje také na surové zacházení, mučení a údajné znásilnění.

Do zadku mu strčili hůl. Tak prý Rusové mučili režiséra, kterého zatkli na Krymu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradčanském náměstí u příležitosti výročí napadení SSSR Hitlerovským Německem proběhla demonstrace proti fašismu a válce. Protest byl zaměřen hlavně na současné dění na Ukrajině

„Provinili se jen tím, že otevřeně vystupovali proti ruské agresi na Krymu," říká o vězněných aktivistech jejich kolegyně z organizace Krym_SOS Anastasia Čorna. Se Sencovem mluvila naposledy 11. května, ten samý den do jeho bytu vtrhli agenti ruské kontrarozvědky a režiséra zatkli. Spolu s dalšími třemi muži jej nařkli, že chystal bombové atentáty v Simferopolu, Sevastopolu a Jaltě.

Brutální zacházení ve vazbě. Mučení a znásilnění

Během výslechů ve věznici prý bylo s aktivisty zacházeno velmi surově, jak tvrdí Čorna. Sencova údajně vyšetřovatelé dusili igelitovým sáčkem, až ztratil vědomí. Rovněž filmařův právník Dmitrij Dinze tvrdí, že jeho klient byl ve vazbě brutálně týrán.

„Trval jsem na tom, aby mi řekl, co se mu stalo. Nakonec mi přiznal, že ho mučili. Vyhrožovali mu a bili ho po zádech, načež mu sundali kalhoty a spodní prádlo a přitiskli ho tváří na podlahu. Pak vzali hůl a tou ho znásilnili. Výslech trval hodiny, a kdykoli se vyšetřovateli jeho odpovědi nelíbily, kopl ho do hlavy," uvedl Dinze.

Dva ze čtyř aktivistů se údajně doznali. Gennadij Afanasjev za mozek celé akce označil právě Olega Sencova. Údajný agent Pravého sektoru ale nařčení popírá a trvá na své nevině. Na jeho podporu vystoupila i taková jména filmového průmyslu jako jsou Wim Wenders, Pedro Almodóvar nebo Agnieszka Holland.

„Bojoval jsem za svobodu své země. Vím, že mi přátelé a rodina pomohou," řekl Sencov reportérce New Times. „Domníval jsem se - já, národností Rus, že se Krym stane mostem mezi Ukrajinou a Ruskem. To, co se děje teď, je strašlivé," citují Lidovky.cz slova filmaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…