Do zbraně, občané, šikujte se pod prapory, neslo se rozhořčeně Paříží. Pak ale dorazili muslimští duchovní... Sledovali jsme to celé

17.11.2015 13:37

REPORTÁŽ Náměstí Republiky v Paříži ztichlo, pak zněla francouzská hymna Marseillaisa. Nejdřív pokorně a tiše, pak hrdě a nahlas. Nedaleko koncertního sálu Bataclan se později někteří lidé drsně pohádali s příchozími imámy. ParlamentníListy.cz také šly po stopách teroristů. Viděly spálené motorky, plačící lidi a rozstřílené výlohy.

Do zbraně, občané, šikujte se pod prapory, neslo se rozhořčeně Paříží. Pak ale dorazili muslimští duchovní... Sledovali jsme to celé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pařížané drží minutu ticha za oběti teroristických útoků na náměstí Republiky

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

„Jsem muslim a nic zlého nedělám. Odsuzuji, co se stalo v pátek třináctého. Zničilo to obraz islámu,“ říká imám z jedné z pařížských mešit, který přišel i s manželkou ke koncertnímu sálu Bataclan položit květinu. Hned to nastartovalo dost vypjatou debatu, při níž létala nevybíravá slova. V Paříži vládne totiž klid jen zdánlivě.

Ticho a zpěv na Republice

Kolem náměstí Republiky se ve zmíněný pátek odehrály skoro všechny krvavé teroristické útoky. Nyní sem přicházejí lidé uctít památky jejich obětí. Někteří doslova pláčou na vlajku Francie. Při minutě ticha, kterou za zavražděné držel snad celý svět, byly na Republice slyšet jen kolemjedoucí auta. Ve tvářích lidí se zračil smutek a jakési nervové vyčerpání z nedávných šoků. Pak všichni začali zpívat Marseillaisu. Nejdřív velmi tiše, jako při mši. Postupně ale zpěv sílil jako při válečném šturmu.

„Do zbraně, občané! Šikujte se pod prapory! Vzhůru! Vzhůru! Nechť krev nečistá napojí brázdy našich polí,“ zní její refrén. Aby ne, když píseň složil v roce 1792 ženijní důstojník Claude Joseph Rouget de Lisle jako pochod pro francouzské jednotky hájící východní hranice země proti Rakušanům. Oblíbená revoluční píseň teď zní zemí galského kohouta často a někteří z toho usuzují, že Francouzi již jsou opravdu naštvaní a jdou do boje. Při útocích na redakci Charlie Hebdo na začátku roku byla totiž slyšet hymna jen zřídka.

„Moje současné myšlenky se ubírají dvěma cestami. Stále jsem šokován tím, co se stalo. Na druhou stranu mě těší soucítění celého světa s námi Pařížany. Musíme jít dál. Je to pro nás sice strašné, ale prostě je třeba jít dál,“ sdělil ParlamentnímListům.cz student medicíny Valentýn a doplnil: „Necítím nenávist. Jen se mi hlavou ženou samé pochyby. Chtěl bych je nějak ovládnout a odpoutat se od nich. Doufám, že se nyní spojí chytré hlavy dohromady a přijdou na to, jak nás ochránit.“

Po stopách teroristů

„Tady došlo k bombovému útoku,“ ukazuje na spálené motorky a zabedněné výlohy lékárny mladík na začátku ulice Albert Thomas. Nicméně v ulici žádný, ani neúspěšný útok, hlášen nebyl. Neleží zde ani květina. Těžko říct, co se tady stalo, ale puberťák se potutelně usmívá. Nicméně hned za kanálem Saint-Martin jsou vidět davy lidí. Postávají zde kolem restaurace Le Carillon a protější Le Petit Cambodge, v nichž při útoku zahynulo dvanáct lidí. Na stěnách podniků jsou vidět stopy po kulkách. Na jedné z výloh visí tričko s výzvou, že je třeba ochraňovat soužití křesťanství, judaismu a islámu.

Zhruba o pár desítek metrů dál stojí restaurace La Casa Nostra. Naproti v květinářství lidé kupují květiny a hned je položí na chodník. Ve výloze je vidět nespočet děr po kulkách. Uvnitř nejspíš detektivové něco řeší s majitelem. Nedaleká prádelna je úplně zdevastovaná. Na jednom ze sloupů upravuje technik zdánlivou lampu. Právě jako lampy totiž vypadají některé kamerové systémy monitorující ulice a tento nejspíš poskytl cenné záběry.

Na chodníku cestou ke klubu Bataclan je napsáno: „Paříž je vždy silná, nikdy se nevzdá. Paříži, miluji tě. Svoboda, rovnost, bratrství.“ Zábrany kolem klubu byly k večeru odstraněny, takže se mohli lidé dostat na deset metrů od vchodu do koncertního sálu, kde při útocích zemřelo nejvíce lidí. Specializovaná jednotka začala čistit prostranství před klubem. „Naštěstí jsem zde v pátek nebyl, neměl jsem službu. Jsem muslim a můžu říct, že ti vrazi nemají s islámem nic společného,“ řekl číšník v nedalekém baru Le Voltaire.

Hádky s imámy

K Bataclanu dorazili s květinami v rukou i imámové, tedy muslimští duchovní. „Muslimové by měli z Evropy odejít. Nechali jsme si vás sem nalézt, tak nás tady všechny pozabíjíte?“ Spustil na jednoho z duchovních muž ve středním věku. „Jste rasista. V Evropě spolu žijí muslimové a nemuslimové v přátelství. Váš syn by mohl být mým synem. Také se cítím jako oběť. Důležité je, chovat se nyní semknutě a rozumně. Mluvím upřímně,“ sdělil imám.

„Je třeba začít hovořit o všech mešitách a jejich vlivu na mladé lidi. V té své hlásám úctu ke každému lidskému životu,“ dodal. „Mezi křesťany jsou také teroristé. Podívejte se na organizace jako ETA či IRA. Podobné jsou bohužel i mezi muslimy. Islám je ale mírumilovné náboženství,“ hlásal další a mával u toho knihou Pravá tvář proroka Mohameda, kde se prý každý dočte pravdu. Překřikování na chvíli utichlo. V blízkosti zazněla policejní houkačka, což je dnes nejčastější zvuk ve městě nad Seinou.

Situace v metropoli Francie

V Paříži doprava funguje, ale je třeba počítat s nečekanými omezeními. Hned z rána byla nedaleko Náměstí Bastilly během tří minut přehrazena ulice vedoucí k Lyonskému nádraží, odkud míří vlaky na jih Francie. Policisté bleskurychle vše obsadili a doprava byla ihned odkloněna. Řidička autobusu domáhající se vysvětlení, byla rázným rozkazem umlčena. Výjimečný stav diskuse nepřipouští, v něm se poslouchají rozkazy bezpečnostních složek. Cestující pak museli do práce po svých. Po půlhodině už byla ulice zase volná.

Všechna nádraží jsou nicméně hlídána, u lyonského postávalo na deset policejních dodávek. Některé stanice metra jsou zavřené. Například Oberkampf nedaleko koncertního sálu Bataclan, ale i třeba Cité na ostrově uprostřed Seiny. Francouzská policie při 168 raziích zadržela třiadvacet lidí, dalších sto čtyři je v režimu domácí vazby. Ale už teď jsou tato čísla nejspíš zastaralou statistikou. Podle francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea je to totiž teprve začátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…