Dobojováno. Budova Lucerny patří celá Havlové

17.03.2016 18:35

Budova pražského paláce Lucerna patří švagrové bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlové. Vyplývá tak z rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zamítl dovolání společnosti C.H.R. ve sporu právě o zmíněnou budovu. Informuje Česká televize.

Dobojováno. Budova Lucerny patří celá Havlové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Táhlý soudní spor o pražský palác Lucerna je snad již u konce. Soud mezi společností Chemapol Reality a rodinou Havlových trval několik let, nyní je však vše rozhodnuto. Budova Lucerny patří Dagmar Havlové.

Ta původně získala polovinu budovy od svého manžela Ivana Havla, druhou polovinu v roce 1997 koupila právě C.H.R. od bývalého prezidenta. C.H.R. ji však koupila za 200 milionů korun, aby ji o dva roky později prodala Havlové jen za 145 milionů.

Konkurzní správce C.H.R. označil tuto slevu za „nepochopitelnou“ a dodal, že společnost prodávala Lucernu za nevhodných podmínek.

„Po celou dobu protahovaného sporu byla Lucerna zbavena možnosti dávno zamýšleného a zaslouženého rozvoje. Jsme rádi, že můžeme informovat veřejnost, že majetko-právní vztahy jsou v Lucerně konečně dořešeny,“ řekla Havlová.

Bratři Havlové dostali Lucernu v roce 1991 v rámci navrácení rodinného majetku. Ivan převedl svoji polovinu na manželku Dagmar, Václav ji však prodal společnosti Chemapol s tím, že očekával, že společnost se zasadí o rekonstrukci Lucerny. K tomu však nedošlo a Chemapol prodal svou polovinu Havlové. Poté na společnost byl vyhlášen konkurz.

Konkurzní správce C.H.R. přitom vyjádřil nespokojenost nad slevou, jež byla Havlové poskytnuta, a do konkurzní podstaty zařadil i onu polovinu Lucerny, která již byla ve vlastnictví Havlové. To se však švagrová bývalého prezidenta pokusila napadnout u soudu a první vítězství přišlo až v roce 2011.

Problém C.H.R. spočíval v tom, že v roce 1999 podala slovenská Tatra banka návrh na konkurz společnosti. Havlová si vzala úvěr jištěný její polovinou Lucerny a odkoupila pohledávky vůči firmě. Nakonec firmě některé pohledávky prominula. „Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…