Dobojováno. Na Kavčích horách bude veselo. Sněmovna schválila výroční zprávy o ČT za dva roky

24.10.2019 18:43

Sněmovna dnes schválila výroční zprávy o hospodaření a činnosti České televize za roky 2016 a 2017. Dopoledne schválila zprávy za rok 2016 a v podvečer i zprávy za rok následující. Ve Sněmovně ještě čekají na projednání zprávy za rok 2018, těmi se ale bude příští úterý zabývat volební výbor, který má v působnosti média.

Dobojováno. Na Kavčích horách bude veselo. Sněmovna schválila výroční zprávy o ČT za dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vůz České televize

Zpravodaj Petr Dolínek (ČSSD) ke zprávě o činnosti ČT uvedl, že rok 2017 zejména v souvislosti se sněmovními volbami a vládní krizí byl náročný, když televize musela udržovat nestranný pohled na dění. Domnívá se, že televize obstála a nesklouzla ke komentářům, které nemají ve veřejnoprávních médiích místo.

Řada poslanců ČT naopak kritizovala. Jiří Valenta (KSČM) považuje za „kardinální problém“ nemožnost zjistit platy některých moderátorů. „Potřebujeme objektivní veřejnoprávní televizi. Nezávislých médií máme dost,“ uvedl Jiří Kobza (SPD). Tvrdí také, že v pořadech dětského kanálu jsou podprahové informace. „To je psychologická promývačka,“ řekl.

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí
Naopak podle Kateřiny Valachové (ČSSD) je dětský kanál unikátní například ohledně výuky jazyků. „Jiné země něco takového nemají,“ řekla. Václav Klaus (Trikolóra, dříve ODS) v rozpravě ke zprávám za rok 2016 uvedl, že chce předložit zákon, který by zavedl dobrovolnost koncesionářských poplatků.

Také v předchozích debatách se mezi poslanci objevovala často kritika na adresu hospodaření televize. Televize také na sociálních sítích průběžně na některá tvrzení reagovala a korigovala je.

Odkládané projednávání zpráv České televize bylo sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele. Zákon o České televizi říká, že Sněmovna může televizní radu odvolat, pokud rada neplní opakovaně své povinnosti stanovené zákonem nebo pokud Poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti nebo výroční zprávu o hospodaření. Členy rady volí Sněmovna.

Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…