Dobrá zpráva: Elektřina zlevní až o 10 procent

14.08.2013 7:41

Elektřina by podle expertů mohla zlevnit až o 10 procent. Kromě klesající ceny samotné elektřiny na to bude mít vliv i snížení ceny za distribuci. MF Dnes píše, že snížit by se měl i příspěvek na výrobu v solárních elektrárnách. ČEZ včera potvrdil, že kvůli klesající ceně elektrické energie zatím odloží rozhodnutí o dostavbě Temelína.

Dobrá zpráva: Elektřina zlevní až o 10 procent
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Domácnosti uspoří v závislosti na konkrétní spotřebě. Ty, které elektřinou i topí a jejichž účty jdou ročně do desítek tisíc korun, ušetří řádově také tisíce. Úspory se tak mohou pohybovat od stovek korun do několika tisíců. MF Dnes oslovila odborníky, a ti předpokládají, že snížení ceny by mohlo dělat zhruba 10 procent.

Důvody jsou zřejmé, díky krizi v celé Evropě a nižší poptávce klesá cena samotné energie. Politici chtějí dosáhnout nižší platby na obnovitelné zdroje, tedy na solární elektrárny a do třetice prý dojde ke snížení ceny za distribuci.

Deník MF Dnes také píše, že při včerejší prezentaci pololetních výsledků firmy uvedl šéf obchodu ČEZ Alan Svoboda, že otázka ceny je stále otevřená. Důležité ovšem je, že ČEZ ústy svého šéfa Daniela Beneše oznámil, že zatím odkládá rozhodnutí o dostavbě Temelína, a to prý také kvůli stále klesajícím cenám elektřiny.

Tendr na Temelín pozastaven

ČEZ se chce také dostat do souladu s aktualizovanou energetickou koncepcí státu, kterou by mohla schválit nová vláda na podzim. Ovšem MF Dnes připomíná, že potřebuje vyřešit hlavně financování a záruky návratnosti. Již dříve firma jednala s předchozí vládou o garantovaných cenách na elektřinu z Temelína. Taková podpora by ovšem musela projít schválením Evropskou komisí, což prý připouští i Beneš. Tato otázka může potřebovat rok až rok a půl času.

MF Dnes píše, že manažeři polostátního energetického gigantu ČEZ využili politického bezčasí a v podstatě zastavili tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jeho účastníci si podle informací deníku zatím jeho dlouhé přerušení nepřipouštějí. Jde o Westinghouse a Konsorcium MIR.1200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …