Dobré ráno, „vymývači mozků“ Václave Moravče. Opět se ozval kritik moderátora ČT

07.12.2015 10:21

Člen spolku Šalamoun Zdeněk Jemelík se ve svém článku pustil do Otázek Václava Moravce, které byly odvysílány včera na České televizi. Moderátora nazval vymývačem mozků. „Kdo očekával od Otázek Václava Moravce dne 6. prosince 2015 atrakci v podobě názorového utkání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, musel být zklamán,“ poznamenal také.

Dobré ráno, „vymývači mozků“ Václave Moravče. Opět se ozval kritik moderátora ČT
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

„Česká televize v reklamě mluvila o duelu, ale ten se nekonal. Ač oba politici představují části politického spektra, které jsou od sebe velmi vzdálené, vystupovali jako zástupci jakési neformální ‚jednotné fronty‘ za nedotknutelnost lidských práv, za potírání strachu z imigrantů a odmítání populismu. Je potěšitelné, že se shodli v názoru, že strach z následků imigrační krize nesmí vyústit do potlačování občanských práv a svobod ve prospěch moci orgánů vymáhání práva,“ píše Jemelík.

Zároveň zkonstatoval, že hosté Moravce se zásadně neshodli pouze v názoru na schválenou finanční pomoc Turecku. „Poslanec Vojtěch Filip se zlobil, že peníze jdou do Turecka, které v mnoha ohledech neplní závazky člena Severoatlantické aliance, a dokonce jedná aktivně proti zájmům Aliance. Robert Pelikán sice připustil oprávněnost výtek vůči Turecku, ale trval na tom, že tato země nese tíhu starostí s invazí uprchlíků,“ pokračoval Jemelík ve svém hodnocení pořadu. Dle něj se oba politici nekonfliktně doplňovali.

„Právnické myšlení u obou převážilo nad politickou orientací. Robert Pelikán byl natolik nepolitikářsky korektní, že nevyužil příležitosti k ztrapnění protějšku, když Vojtěch Filip vysvětloval nepříjemnou záležitost zadržení europoslance Miloslava Ransdorfa švýcarskou policií,“ poznamenává Jemelík a hodnotí oba politiky. O Filipovi hovoří jako o zkušeném politickém harcovníkovi, Pelikán je vedle něj naprostým nováčkem. 

„Osvědčený manipulátor Václav Moravec se ani příliš nesnažil vyvést ‚neduelanty‘ ze selankovité shody. Avšak nápadně ožil při vystoupení předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Dokonce i vpustil do pořadu zaskřehotání státního zástupce Radka Mezlíka o jejím zločinném počínání ve vztahu k fotovoltaickým elektrárnám vlastněným rodinným klanem slováckého miliardáře Zdeňka Zemka,“ konstatuje Jemelík s tím, že Moravec zřejmě problematice nerozuměl, ale přesto skákal předsedkyni Vitáskové do řeči a snažil se ji vyvést z míry, i pojmem „solární baroni“. „Snažil se vyvolat dojem, že ‚drzá holka‘ ponese plnou odpovědnost za případné zdražení tepla dodávaného zdroji, jimž chce upřít finanční podporu,“ konstatuje s tím, že vyvést Vitáskovou z míry se mu nepovedlo. 

„Klidné, ucelené a zřejmě odborně fundované vystoupení Aleny Vitáskové je dokladem síly její osobnosti. Odmítáním vyplacení podpory obnovitelných zdrojů vzdoruje Ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě. Z odpovědnosti za nevyřízení notifikací viní ministra Jana Mládka. Na otázku moderátora, zda si myslí, že ministr Mládek zaspal, suše odpověděla, že tvrdě usnul. Toto vše by si mohla beztrestně dovolit osoba, která má někým hodně mocným krytá záda a nemá nikde žádný ‚škraloup‘. Tou ovšem Alena Vitásková rozhodně není, naopak zcela jednoznačně je ‚ohroženou zvěří‘,“ dodává Jemelík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…