Dobré zprávy z hospodářství. Skutečně

03.02.2014 12:04

Pro českou ekonomiku přicházejí první příznivé zprávy. Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v lednu zlepšily na nejlepší hodnotu od května 2011. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Kromě zakázek v průmyslu ze zahraničí roste i výroba a zaměstnanost.

Dobré zprávy z hospodářství. Skutečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Z údajů vyplývá, že nejlepší podmínky jsou za poslední tři roky v českém zpracovatelském sektoru. Index nákupních manažerů PMI totiž na počátku roku stoupl na 55,9 bodu, tedy o 1,2 bodu více než v prosinci. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od května v roce 2011. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Za oživení mohou především nové objednávky ze zahraničí. Růst nových zakázek ze zahraničí je nejrychlejší za posledních 43 měsíců. Na začátku roku rostla i výroba a zaměstnanost. „Výsledek lednového PMI indexu potvrzuje náš předpoklad pokračujícího oživování české ekonomiky,“ uvedl pro ČTK analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Růst cen vstupů zůstal i v lednu vysoký kvůli koruně oslabené devizovými intervencemi.

Co se týká zaměstnanosti, podle Českého statistického úřadu přesáhla v posledním čtvrtletí roku 2013 hranici 68 procent. Počet nezaměstnaných se snížil o 24 tisíc lidí. Byla tak na nejvyšší úrovni od roku 1998. 

Rovněž se podařilo snížit počet dlouhodobě nezaměstnaných, kterých v meziročním srovnání ubylo asi 12 tisíc. „Dlouhodobá nezaměstnanost je jedním z největších problémů v rámci nezaměstnanosti," cituje iHNed.cz Michala Kozuba, analytika Home Credit. Podle něj je výhled pro letošní rok příznivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…