Dobrovský: Ti, co podporují Putina, ohrožují českou svobodu

14.05.2014 13:22

Bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský si na serveru Echo24.cz stěžuje na aktivisty, mezi něž řadí například bývalého vicekancléře prezidenta Petra Hájka, kteří se na stránkách tištěných i internetových médií vyjadřují ve prospěch imperiální politiky prezidenta Vladimira Putina. Omlouvači ruské agrese podle autora blogu ohrožují českou svobodu.

Dobrovský: Ti, co podporují Putina, ohrožují českou svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl mítink na podporu Ruska a proti fašismu na Ukrajině

Proputinovští aktivisté vidí podle Luboše Dobrovského v Putinovi politika, který jedná nejen ve prospěch svých politických představ, ale i ve prospěch nové stability světa. Jejich podpora pak prý vychází z deklarovaných, avšak neprokazatelných jistot. Situaci chápou tak, že ruskému prezidentu nezbývá nic jiného, chce-li zabránit ohrožení bezpečnosti svého státu, než jednat tak, jak jedná.

Ohrožení Ruské federace prý vidí „omlouvači ruské agrese" v tom, že Spojené státy chtěly prostřednictvím EU a NATO omezit Ruskou federaci v jejích přirozených bezpečnostních zájmech ovlivněním Ukrajiny. Nárůst sympatií pro Vladimira Putina poté, co vojensky zaútočil na Ukrajinu a v zájmu posílení jistot tamních Rusů, občanů Ukrajiny, anektoval Krym, prý naši aktivisté považují za dostatečný důvod k ospravedlnění agrese.

„Konečně - tvrdí výše jmenovaní aktivisté - Putinův režim pouze reagoval a reaguje na ohrožení, která v tom, co se na Ukrajině stalo a co se děje, nelze nevidět riziko občanské války, které se snaží Ruská federace zabránit demonstrací své mohutné vojenské síly na hranicích Ukrajiny a okupací Krymu," píše Dobrovský na serveru Echo24.cz.

Putinovský režim znamená nebezpečí pro svobodu

Sám bývalý velvyslanec ovšem v putinovském režimu vidí nebezpečí pro svobodu a demokracii. Současnou situaci přirovnává k okupaci Československa, která začala v roce 1968. „Mimochodem, smím-li být jen lehce ironický, co měl vlastně tenkrát Brežněv dělat, než použít sílu, když cítil ohrožení z onoho tehdy lehce reformního československého komunismu s lidskou tváří, než co udělal? To 'nebezpečí' vojenskou silou - také téměř bez výstřelu - na dvacet let zažehnal. I on hovořil o pomoci, dokonce bratrské. Podobně jako mluví dnes Vladimir Putin," připodobňuje autor.

Dále vyjadřuje své přesvědčení, že začátek plánování veškeré té militární demonstrace ruské síly musel nutně předcházet tomu, co se stalo na Majdanu, nejméně o jeden rok. Nemluvě o oficiálních dokumentech zavazujících ruskou vládu chránit zájmy ruskojazyčných menšin na území cizích států i vojensky.

„Putinův výrok o největší tragédii dvacátého století, jímž byl podle něho rozpad Světského svazu a několikeré výroky o samozřejmé potřebě vrátit vliv Moskvy do prostoru východní a střední Evropy, se útokem na suverenitu Ukrajiny začíná naplňovat," konstatuje Dobrovský.

Jsme prý právě svědky nejen návratu vlivu moskevského imperiálního režimu do té části Evropy, v níž kdysi dominoval režim sovětský. Ale jsme také svědky růstu nepřátelství představitelů tohoto putinovského režimu k principům, na nichž je založena naše, tedy evropská svoboda a demokracie.

„Propaganda směřující k podpoře sil, které nejsou naší svobodě přátelsky nakloněny, je propaganda svobodě a demokracii nepřátelská a tuto naši svobodu zneužívající. Snad by bylo na místě se oněch našich aktivistů zeptat, zda si jsou vědomi možných důsledků svého jednání. Zda chtějí být svým jednáním zcela spontánně vnímáni jako příslušníci oné páté kolony, která má pomoci režimu prezidenta Putina k opětovnému omezení naší, tak těžce na Moskvě vydobyté svobody," uzavírá Luboš Dobrovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…