Docent Eichler: Rusko se může dočkat zmírnění sankcí. Současná situace mu znovu otevírá dveře

23.11.2015 9:47

Bezpečnostní expert Jan Eichler se domnívá, že pařížské teroristické útoky by mohly předznamenat obrat na mezinárodním poli. Najednou je tu zase společný nepřítel, kvůli němuž by mohl Západ vzít na milost Rusko. Za podporu v boji proti Islámskému státu by si Rusové mohli dle jeho názoru vymoci třeba zmírnění sankcí.

Docent Eichler: Rusko se může dočkat zmírnění sankcí. Současná situace mu znovu otevírá dveře
Foto: ČT
Popisek: Jan Eichler

„Až dosud přetrvávala situace jak za studené války. Každý podporoval někoho jiného a navzájem se nedomluvili. Pařížské události ale změnily mnohé a styčných bodů bude jistě přibývat,“ nevyloučil Eichler tvorbu koalice Francie-USA-Rusko v boji proti Islámskému státu v Sýrii. Tu by dle Lidových novin mohla předznamenat aktivita francouzského prezidenta Francoise Hollanda. V úterý totiž nejvyšší představitel Francie navštíví Washington, ve čtvrtek má na programu Moskvu.

Američané a Francouzi Rusy potřebují zejména kvůli informacím. „Rusové měli vždy výborné poznatky z průzkumu lidských zdrojů. Za Američany zaostávají v technologiích, včetně odposlechů, ale zase mají víc lidí na místě. Pro ně není problém se infiltrovat a žít v nehostinném prostředí. A díky tomu mají strategické informace z první ruky,“ říká Eichler.

Bezpečnostní expert se rovněž domnívá, že teror Islámského státu hraje Rusku do karet, neb překrývá anexi Krymu i souboje na východní Ukrajině, kvůli kterým Kreml upadl na Západě do nemilosti. Společný nepřítel by ale mohl vše zvrátit. „Rusku tahle situace otevírá dveře a je dost možné, že se brzy dočkáme třeba zmírnění sankcí. V mezinárodní politice je vždy něco za něco,“ upozorňuje Eichler.

Teroristé v ČR?

V rozhovoru pro Lidové noviny se bezpečnostní expert vyjádřil i k samotnému teroristickému útoku v Paříži. Uvedl, že lze jen velmi těžko mezi davy uprchlíků rozeznat teroristy. „Když působil náš provinční a rekonstrukční tým v Aghánistánu, jeho velitelé říkali, že přesně nevědí, kdo na základnu chodí. Museli vyhodnocovat fotografie, všímat si chování, mimiky. A to šlo o řekněme deset patnáct lidí denně. Teď si vezměte, že balkánskou trasou jdou běženci třeba v šestistupech,“ poukazuje Eichler na možné bezpečnostní riziko.

Skutečnost, že se na jednom z míst útoků v Paříži našel pas, jehož držitel prošel uprchlickým střediskem v Řecku, by Eichler nepřeceňoval. Pas dle něj může být stopou, která má odvést pozornost a vyšetřovatele zmást.

Zcela v bezpečí nejsou ani obyvatelé České republiky. Dle Eichlera by se u nás někteří radikálové mohli stavit cestou na Západ. „Oni nehledají důvody, ale často jen záminky. A obávám se, že srovnávání Arafata s Hitlerem nebo varování před tím, že muslimové budou znásilňovat naše ženy a kamenovat ty své, se takovou záminkou v očích muslimských extremistů stát mohou,“ varuje Eichler. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …