Docent politologie: Toto jsou ty nejdivnější volby. Strašně hloupé. O výsledcích rozhoduje náhoda

08.10.2014 7:24

Politolog a historik docent Stanislav Balík považuje komunální a senátní volby za nejpodivnější v naší polistopadové historii. O celostátní politice nám prý nepoví nic, jsme akorát svědky kýčovité a přihlouplé volební kampaně, která vzbuzuje upřímnou touhu, ať už je co nejdřív po všem.

Docent politologie: Toto jsou ty nejdivnější volby. Strašně hloupé. O výsledcích rozhoduje náhoda
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

K označení blížících se komunálních a senátních voleb za nejpodivnější v naší polistopadové historii vede Balíka přesvědčení, že z jejich výsledků nevyčteme téměř nic.

V komunálních volbách jsme totiž místo střetů mezi zastánci silného a slabého státu (města, obce) svědky kýčovitých hesel o vymetání, úklidu a změně. Podle Balíka tak nastává zvláštní politická situace, kdy se mezi sebou nestřetávají politické ideje, ale politika s nepolitikou. Když se k tomu přidá propojenost některých subjektů na podivné struktury v minulosti proplouvajícími celým spektrem, znepřehlednění nabídky kandidátů, jež je každým rokem stále víc, a nesmyslný komunální volební systém, nedozvíme se po sečtení volebních lístků téměř nic.

Ruskou ruletou jsou podle Balíka i senátní volby. V nich se podobně jako v komunálních volbách každým rokem zvyšuje počet kandidujících, což údajně vede k tomu, že se výsledek prvního kola stává čím dál více nevyzpytatelným. „O co jde? O to, že o výsledku fakticky rozhoduje náhoda, respektive zbytečné rozdrobení nabídky. Kandidát ČSSD je sice schopen porazit kandidáta KSČM, ale kdyby se měl utkat třeba s reprezentantem TOP 09, který nepostoupil kvůli pár hlasům, prohrál by,“ vysvětluje politolog ve svém článku uveřejněném v MF Dnes.

Když si to Balík sečetl, došel k závěru, že ani z výsledků senátních voleb není šance se něco dozvědět. „Více než bychom si přáli, se naopak dozvídáme z volebních kampaní. Kandidátka na primátorku cítí jako nezbytné opřít se o rady ministra financí – což by ji za normální situace mělo v samosprávě totálně diskvalifikovat. Lidová tvořivost všech stran i nezávislých, vyskakující z plakátů, letáků a videí, víc než sounáležitost vzbuzuje touhu, ať už je co nejdřív po všem. To vše dohromady vede k velké skepsi ohledně kvality našeho zastupitelského systému jako takového,“ uzavírá Balík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…