Docházka nezaměstnaných byla zhovadilost, udeřil u Drtinové ombudsman

17.10.2013 19:16

Ombusman Pavel Varvařovský byl mimořádným hostem Interview Daniely Drtinové. Ta sice v posledních předvolebních týdnech zpovídá lídry kandidujících stran, dnes však došlo na subjekt, jehož kandidátka byla vyškrtnuta. Došlo tedy na rozhovor s veřejným ochráncem práv.

Docházka nezaměstnaných byla zhovadilost, udeřil u Drtinové ombudsman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Hned v úvodu komentoval aktuální téma definitivního odchodu bývalé zmocněnkyně vlády pro lidská práva Moniky Šimůnkové. „Mnozí k ní měli různé připomínky, ale já bych se k nim nepřipojil. Někdy někdo není příliš vidět, ale jsou za ním výsledky,“ uvedl ombudsman Varvařovský. Samotnému se mu prý se Šimůnkovou spolupracovalo dobře.  

Čeká prý na volební výsledky a za určitých okolností nevylučuje, že by mohl svou funkci opustit. Volební výsledky by jeho rozhodnutí prý mohly uspíšit.  Na poznámku moderátorky Drtinové, že jeho vystupování působí dojmem, že už se rozhodl, však ujistil, že tomu tak není.

Pak zavtipkoval, že nyní odstoupit ani nemůže, protože podle zákona má demisi podávat do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, kterého momentálně nemáme.

Ochránce na sebe upozornil také v kauzách některých sociálních reforem Nečasovy vlády, které kritizoval. Dnes z nich zpětně nejhůře hodnotí systém docházky nezaměstnaných. „Donez byla, odpusťte mi ten výraz, zhovadilost,“ prohlásil doslova. Došly peníze, ale těm lidem, co už tam nemusí chodit, je to jedno.

Pokud jde o kauzu sKaret, Varvařovský prý upozorňoval ministra Drábka, že pro řadu lidí je elektronizace dávek problémem a že vyvolá sociální napětí u řady starších lidí, například u těch, kteří mají složitý přístup k bankomatům. Jenže ministerstvo a úředníci prý prokázali minimum empatie. „Při troše velkorysého přístupu státu ten projekt určitě mohl vydržet," myslí si.


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …