Dočkáme se po brexitu i exitu Slovenska? Kotleba sbírá podpisy pro referendum

01.07.2016 21:55

Prvního července se Slovensko ujalo předsednictví Evropské unie. Symbolického data ovšem využila i Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Stranu tohoto radikálního politika označil prezident Zeman za neofašistickou. A právě tato strana chce zařídit odchod Slovenska z EU a NATO.

Dočkáme se po brexitu i exitu Slovenska? Kotleba sbírá podpisy pro referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proslovu se ujímá župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Deník Právo přinesl informace o tom, že se na Slovensku rozbíhá specifická akce. Současně se startem slovenského předsednictví v EU spustil Marian Kotleba podpisové akce pod petici za vystoupení Slovenska z EU. Rád by zřejmě zopakoval brexit.

„Tuto aktivitu vnímáme nejen jako potřebnou i vzhledem k rozhodnutí Velké Británie, ale i jako prostor pro celospolečenskou diskusi o skutečných výhodách a skutečných nevýhodách členství Slovenské republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ řekl Kotleba, který předpokládá, že petice poběží přes rok. Kotleba EU chápe jako novodobý žalář národů a NATO dokonce za zločineckou organizaci.

Pokud Kotleba získá 350 tisíc podpisů, prezident Andrej Kiska bude muset referendum vypsat. Platné však bude jen v případě, že volební účast dosáhne alespoň padesáti procent.

Referendum o vystoupení z EU napříč politickým spektrem odmítá drtivá většina politiků působících ve slovenské Národní radě. Odmítavě se k možnosti odchodu Slovenska z EU staví i europoslanec a předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík, který konstatoval, že je Slovensko členem eurozóny a výhody členství v EU převažují nad nevýhodami. Podle průzkumů je většina Slováků nakloněna spíše setrvání v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…