Dodání zbraní USA Ukrajině je zase pravděpodobnější. Zejména poté, co Obama obdržel tento zásadní dopis

06.03.2015 9:04

Server Foreign Policy informuje o neustávajícím tlaku některých Republikánů a Demokratů na prezidenta Baracka Obamu, aby souhlasil se zasláním zbraní na Ukrajinu. Prezident obdržel dopis s další výzvou, pod který se podepsala celá řada kongresmanů a senátorů, včetně ministra obrany Cartera.

Dodání zbraní USA Ukrajině je zase pravděpodobnější. Zejména poté, co Obama obdržel tento zásadní dopis
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

„Tváří v tvář ruské agresi postrádáme strategii, prostřednictvím které bychom přinesli našim spojencům v regionu klid a ujištění o jejich bezpečnosti. To se musí změnit,“ napsali američtí zákonodárci v dopise, který Obamovi poslal republikán John Boehner tuto středu a médiím dal k dispozici včera. David Francis z Foregin Policy si všímá, že podle jmen podepsaných pod výzvou narůstá počet politiků z Obamovy vlastní strany. Mezi spoluautory dopisu jsou uvedeni Demokraté Adam Smith, Eliot L. Engel a Adam Schiff.

V neposlední řadě však mezi jmény nechybí ani mistr obrany Ashton Carter, který svůj názor veřejně sdělil již před několika dny. Zkraje tohoto týdne vyzýval Obamu k souhlasu s dodáním zbraní Kyjevu také ředitel Národní zpravodajské služby James Clappert, který o tomto tématu diskutoval s vysoce postaveným generálem Martinem Dempseyem. Také generál hovořil o tom, že je „třeba vážně zvážit vojenskou podporu Ukrajiny“, která by dle jeho slov měla být poskytována prostřednictvím NATO.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Bílý dům již před několika týdny avizoval, že si vyhrazuje právo zvážit odeslání zbraní na Ukrajinu, ale dává přednost uplatňování spíš hospodářského než vojenského tlaku. „V případě, že tato varianta společně s diplomatickými kroky selže, je třeba se podívat i na jiné možnosti, jak zabránit Putinovi v jeho záměrech. Poskytnutí zbraní Kyjevu je zcela jistě jednou z uvažovaných variant,“ prohlásil prezident Obama na tiskové konferenci po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou před necelým měsícem.

Mluvčí kongresmana Boehnera Michael Steel včera sdělil serveru Foreign Policy, že zaslání dopisu prezidentu Obamovi, pod který se podepsalo osm členů Republikánské strany, předcházelo setkání s ukrajinskými zákonodárci. „Kyjev si nejspíš stále není jistý, jaké pozice Bílý dům v této věci zastává. Ještě před měsícem si byl nějakou formou účasti Spojených států v konfliktu přece jenom jistější,“ poznamenává autor textu Francis a poukazuje na načasování dopisu. „Boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskými bezpečnostními silami v poslední době ztrácejí na intenzitě. Spojené státy se navíc blíží dohodě s evropskými spojenci ohledně dalších sankcí zaměřených na ruský energetický a zbrojní průmysl.

Se zaslaným dopisem vyjádřil znepokojení mimo jiné také výkonný ředitel Transatlantické akademie Marshallova fondu Stephen Szabo. „Ve světle trvajícího příměří a dalších sankcí by mohl dopis Putina rozčílit. Nevím, jakým způsobem autoři dopisu uvažují. Nemůžeme si dovolit riskovat rozepře s Německem.  Navíc konflikt na Ukrajině pomalu utichá, proč jej teď chceme opětně eskalovat?“ podivuje se Szabo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…