Dohled není dozor, pane moderátore. Pavel Zeman školil v přímém přenosu Moravce

21.09.2014 13:12

Vácav Moravec v první části nedělních Otázek přivítal nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Debata o budoucnosti soustavy žalobců přinesla Moravcovi i poučení, když mu Zeman vysvětlil, jaký je rozdíl mezi dohledem a dozorem státního zastupitelství.

Dohled není dozor, pane moderátore. Pavel Zeman školil v přímém přenosu Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Hned na začátku pořadu moderátor Václav Moravec ukázal statistiku vyšetřovaných korupčních případů. Ta v posledních letech stoupá, ovšem moderátor vyjádřil obavy, zda to není na úkor kvality.

Nejvyšší státní zástupce opáčil ujištěním, že „jsme v rámci statistik, tedy je tu deset procent shozených věcí“. Pak ale přiznal, že žádnou statistiku korupčních kauz nemá a procento jejich úspěšnosti pouze odhaduje.

Tento výklad pak opentlil historkou, jak kdysi, když ještě pracoval v Eurojustu, byl na návštěvě v jedné zemi na východě Evropy (nechtěl jmenovat), kde se mu chlubili, že dokázali odsoudit sto procent obžalovaných z korupce. To už podle Zemana vyvolává pochybnosti o fungování justice.

Dozor není dohled, pane Moravče

Dalším tématem debaty byla reforma struktury státních zastupitelství. Moravce zajímalo, zda nebylo chybou investovat energii do prosazení tzv. „protikorupčního speciálu“, který se ukázal jako neprůchodný, a navíc podráždil vrchní státní zastupitelství, která korupci vyšetřují nyní a celkem se jim to daří. Zeman to stále považuje za prospěšnou změnu, ale je si vědom, že v dohledné době se to asi nepodaří.

„Stojím si za tím, že by státnímu zastupitelství prospělo zrušení vrchních zastupitelství a celé společnosti by prospělo zavedení protikorupčního speciálu,“ uvedl. Státní zástupci by pak prý mohli být efektivnější, rychlejší a i modernější.

Jestliže nebude prosazena tato změna, přiklonil by se prý k tomu, aby se do struktury zastupitelství nesahalo a zůstal současný stav. Jestliže budou zachována vrchní státní zastupitelství, je podle něj nezbytné, aby jim zůstala pravomoc vyšetřovat závažné kauzy hospodářské kriminality, které jsou jejich vlajkovou lodí. Tím reagoval na nápad ministryně Válkové přesunout vyšetřování korupce na úroveň krajských soudů.

„Nezdá se vám to paradoxní? To, co ta vrchní zastupitelství dělají dobře, jim vezmeme a dáme to o stupeň níž,“ popsal návrh ministryně Válkové. Moravec se jej vehementně snažil přesvědčit, že se nejedná o zase tak špatný nápad a vyjádřil naději, že  by pak třeba i žaloby mohly být úspěšnější u soudu. Nejvyšší státní zástupce moderátorovi především vysvětlil, že dohled není totéž co dozor, což je přímá aktivní účast na vyšetřování.

Jedna z posledních věrných...

Moravce pak zajímalo, proč ve vedoucích funkcích na státním zastupitelství zůstávají někteří pochybní lidé. Konkrétně Jana Hercogová na městském státním zastupitelství v Praze, kterou Moravec nazval „jednou z posledních věrných“, jak se o ní prý hovoří i v odposleších některých podnikatelů. Moravec zmínil, že v poslední době se v souvislosti s ní píše o několika kauzách.

Zeman ujistil, že sleduje, zda vedoucí státních zastupitleství plní své funkce, a pokud tomu tak není, nemá problém je odvolat. Trvá však na tom, že na pražském zastupitelství nyní takové důvody nejsou.

„Nepodceňujete tu dohledovou funkci? Jak je možné, když je tu tolik informací, že se ty důvody nenašly,“ nedal si pokoj Moravec. „Jestliže jsem návrh nepodal, tak tam důvody nejsou,“ trval na svém Zeman.

Proč si Vitásková stěžuje prezidentovi?

Někteří lidé si podle Moravce „z nějakých důvodů“ stěžují na nadměrnou aktivitu státních zástupců. Jako příklad uvedl dopis šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, která si stěžovala na aktivity žalobců proti jejímu úřadu.

Zeman trvá na tom, že jeho iniciativy v některých případech byly oprávněné. „Nejvyšší státní zastupitelství se nevměšuje do činnosti žádného správního úřadu,“ trval na svém Zeman. Podle něj je navíc nesmyslné, když Vitásková směřovala svou stížnost k prezidentu republiky a premiérovi, kteří směrem ke státnímu zastupitelství nemohou učinit v podstatě nic.

O věci ale nechtěl příliš mluvit, protože celá věc je řešena dokonce před trestním soudem a státní zastupitelství je v tomto případě stranou sporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…