Dohoda TTIP mezi EU a USA údajně nezhorší pracovně-právní standardy v ČR

18.11.2015 13:57

Chystaná dohoda TTIP o volném obchodu mezi EU a USA nepřinese změnu pracovně-právních standardů v ČR, jak se někteří obávali. Na semináři v Senátu ke stavu vyjednávání dohody to dnes uvedla ředitelka odboru obchodní politiky Lucie Vondráčková z Ministerstva průmyslu a obchodu. Její vyjádření ocenily odbory.

Dohoda TTIP mezi EU a USA údajně nezhorší pracovně-právní standardy v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Podle Vondráčkové by dohoda měla obsahovat odkaz na základní standardy stanovené Mezinárodní organizací práce. „Jednoznačně to otupuje naše námitky,“ uvedla Lucie Studničná z Českomoravské konfederace odborových svazů. Kritici dohody mimo jiné uvádějí, že dohoda posílí moc byznysu na úkor spotřebitelů a občanů.

Dohoda TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) má odstranit byrokracii, cla a další omezení v obchodu mezi EU a USA. Má rovněž sladit unijní a americké standardy, takže firmy už například nebudou muset vyrábět jiné zboží pro evropský a jiné pro americký trh. Dohoda by měla ulehčit unijním firmám vstup na americký trh a naopak, což by mělo přispět ke vzniku nových pracovních míst. Vyšší konkurence by ale mohla znamenat krach některých firem.

Ukončit vyjednávání by se mělo stihnout ještě za Obamova prezidentství

Vyjednávání je podle Vondráčkové zhruba v polovině, snahou je ukončit jej ještě za prezidentování Baracka Obamy. Nyní se bude řešit obsah jednotlivých kapitol dohody.

Česko podporuje zrušení cel na průmyslové výrobky, které představují v průměru čtyři procenta, v některých případech ale až pětinu ceny zboží, uvedla Vondráčková. Největší přínos by měla mít TTIP pro české automobilky, strojírny a výrobce zdravotnické techniky a léčiv. ČR v rámci dohody prosazuje ochranu zeměpisného označení pro České pivo, Českobudějovické pivo a jeho varianty a Žatecký chmel. Podle Vondráčkové se jednání v tomto směru ale nikam neposunula a budou dokončena mezi posledními.

Má vzniknout arbitrážní tribunál ISDS

Terčem kritiky byla dosavadní malá informovanost o obsahu dohody. Spor se vedl i o to, zda má dohoda povolovat arbitráže mezi investory a státy. Podle návrhu Evropské komise by měl vzniknout patnáctičlenný arbitrážní tribunál ISDS, v němž by třetinu členů nominovala EU, třetinu USA a na zbylých pěti by se měly dohodnout. Jednání tribunálu by na rozdíl od dosavadních arbitráží mělo být veřejné. Návrh počítá i s nastavením odměn pro arbitry. Náklady řízení v řádech několika milionů eur by měla nově platit ta strana sporu, která prohraje.

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od loňského roku. Smlouva by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. EU a USA dohromady produkují asi 50 procent světového HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…