Dohoda Trumpa a Putina: Zvěsti, výroky a nové skutečnosti. Vše na světě může být náhle jinak

30.11.2016 10:02

V amerických i ruských médiích se pomalu začíná hovořit o tzv. „velké dohodě“, kterou spolu možná uzavřou Spojené státy a Rusko. Dohoda by měla dávat záruky oběma zemím v oblasti zahraniční politiky a předejít možným budoucím sporům.

Dohoda Trumpa a Putina: Zvěsti, výroky a nové skutečnosti. Vše na světě může být náhle jinak
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hillary vs. Trump. Některé obchody fandí jednomu kandidátovi, jiné jsou nezávislé

Donald Trump již v průběhu prezidentské kampaně hovořil o nutnosti zlepšit vztahy s Ruskem. Tvrdil, že jako zkušený byznysmen se umí dohodnout prakticky s každým. Média poměrně často upozorňovala na údajné sympatie mezi Trumpem a ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Oba dva se o sobě navzájem vyjadřovali celkem lichotivě a to v mnohých vzbuzovalo naději, že by bilaterární vztahy mezi světovými mocnostmi mohly vstoupit do nové éry.

Jak ovšem uvádí korespondent serveru Christian Science Monitor Fred Weir, ruská vláda i po vítězství Trumpa nad „válečným jestřábem“ Clintonovou zůstává při zemi. „Navzdory některým Trumpovým smířlivým výrokům vůči Rusku představuje 45. prezident Spojených států pro Moskvu nepopsaný list papíru a nikdo zatím netuší, co od něj může v očekávat v praxi,“ píše Weir s tím, že řešení by podle některých expertů mohla přinést zmiňovaná „velká dohoda“.

Ruský vůdce se neshodl se svým dosluhujícím protějškem Obamou především v otázce řešení konfliktu v Sýrii. „Zatímco Obama se užší spolupráci s Ruskem bránil, Trump zastává odlišné postoje. Minulý týden v rozhovoru pro New York Times říkal, že má na Sýrii odlišné názory než všichni ostatní. To někteří chápou tak, že Američané již nebudou usilovat o odchod prezidenta Asada z politiky, proti čemuž Rusové od začátku protestují.“

Dalším problematickým bodem vzájemných vztahů je Krym, jehož připojení k Rusku považuje Západ za akt násilí a porušení mezinárodního práva. „Trump dal nicméně s odkazem na průzkumy veřejného mínění najevo, že když jsou obyvatelé Krymu s připojením Ruska sami spokojeni, byl by ochoten Krym coby součást Ruska uznat. Trump by mohl uvažovat o uzavření dohody, kdy by USA uznaly ruský Krym a Moskva na oplátku zase samostatnost Kosova,“ míní Weir.

Anketa

Který středoevropský premiér je nejlepší?

1%
91%
6%
2%
hlasovalo: 13396 lidí

Hlavním jablkem sváru mezi Spojenými státy a Ruskem je ale, jak poukazuje Weir, konflikt na Ukrajině. „Podle některých ruských politologů by mohlo napětí zmírnit jasně vyřčené slovo v otázce možného vstupu Ukrajiny do NATO. Jak tvrdí komentátor ruského deníku Kommersant Sergej Strokan, možné členství Ukrajiny nebo Gruzie v NATO je pro Rusko nepřípustné. Vojenské síly Aliance by se tak ocitly jen pár hodin pochodu od Moskvy, což Rusové nemohou akceptovat.“

Pokud bude chtít Trump skutečně uzavřít s Putinem rámcovou dohodu a najít shodu při řešení sporných bodů, musí si vybrat členy své vlády, kteří jeho myšlenku směřování americko-ruských vztahů sdílejí. Jedním z nich by mohl být bývalý šéf CIA generál David Petraeus, se kterým se již ostatně Trump sešel a uvažuje o něm jako o ministru zahraničí. Výroky Petraeuse z minulosti nasvědčují tomu, že právě v jeho osobě by Trump našel zdatného podporovatele.

Generál Petraeus sloužil v době Bushovy i Obamovy vlády, když byl vrchním velitelem sil USA a NATO v Afghánistánu a poté získal pozici šéfa CIA, ze které musel odstoupit v roce 2012 kvůli manželské nevěře. Zkušený americký velitel se již nechal slyšet, že by byl v případě oficiální nabídky připraven v Trumpově administrativě působit. Podle BBC navíc sám Trumpovi navrhoval, aby usiloval o sblížení s Ruskem. Za příklad dává dohodu mezi USA a Čínou, kterou v 70. letech minulého století vyjednal prezident Nixon s „velkým kormidelníkem“ Mao Ce-tungem.

„Pouze Nixon mohl odjet do Číny uzavřít dohodu. Kdokoli jiný by za to byl kritizován. Stejně tak je to dnes jedině současný prezident USA Trump, kdo by se o to samé mohl pokusit s Ruskem. Byť snaha uzavřít takovou dohodu musí být doprovázena neobyčejnou obezřetností,“ cituje BBC jednoho z horkých kandidátů na pozici amerického ministra zahraničí. Jestliže byl Trump obviňován svými kritiky i samotnou Hillary Clintonovou z příliš proruských postojů, v případě generála Petraeuse to budou mít autoři těchto výroků mnohem obtížnější.

Byl to právě on, kdo loni v září dle britského deníku Daily Mail označil Vladimira Putina za hlavní důvod nestability v Sýrii, a dokonce situaci spojenou se syrským konfliktem nazval „geopolitickým Černobylem“. Ruského prezidenta dále obviňoval z toho, že chce obnovit ruskou říši a varoval před tím, aby se nechaly Spojené státy tlačit Moskvou do vytvoření společné koalice s Ruskem a Íránem pro boj s Islámským státem. Na druhou stranu už tehdy varoval před zbrklým vyháněním Asada, „dokud nebude zřejmé, kdo převezme otěže moci po jeho odchodu“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…