Dohoda, která by mohla uklidnit situaci na východě Ukrajiny, je prý hotova

10.12.2014 13:36

K dohodě, podle níž by mělo dojít k odpoutání vojsk obou znepřátelených stran a k výměně zajatců, dospěla kontaktní skupina, která se zabývá řešením ukrajinské krize. Ruské agentuře TASS to dnes řekl stálý představitel Ruska při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Andrej Kelin. Členy kontaktní skupiny jsou zástupci Kyjeva, Moskvy, povstaleckých "lidových republik" a rovněž představitelé OBSE, která v jednání působí jako prostředník.

Dohoda, která by mohla uklidnit situaci na východě Ukrajiny, je prý hotova
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Další otázky, včetně stanovení data příští schůzky v běloruském Minsku, mají být vyřešeny ještě během dneška. Datum schůzky v Minsku, kde mají být dosažené dohody stvrzeny, chtějí členové skupiny dojednat během odpolední videokonference. Podle diplomatických zdrojů agentury Unian v úvahu připadá čtvrtek nebo pátek.

Separatisté mají čtyři základní požadavky

Povstalci podle vzbouřenecké agentury Novorossija pojedou do Minsku se čtyřmi základními požadavky. Kromě vzájemného odpoutání vojsk a výměny zajatců jde o odvolání hospodářské blokády, kterou vůči povstaleckým územím vyhlásil Kyjev. V jejím důsledku ukrajinské banky ze svých odboček na Donbasu stáhly hotovost a správa sociálního zabezpečení zastavila výplatu sociálních dávek a penzí.

Čtvrtým požadavkem je obnovení platnosti zákona o rozsáhlé autonomii, který ukrajinský prezident Petro Porošenko nejprve podepsal, ale později odvolal. Důvodem byly místní volby, které v listopadu separatisté uspořádali v Doněcké a Luhanské oblasti přes protesty Kyjeva.

Kontaktní skupina se poprvé a zatím naposledy sešla v Minsku 5. září, kdy se účastníci schůzky dohodli na zastavení palby, výměně zajatců a stažení těžkých zbraní z linie fronty. Boje v Donbasu ale navzdory dohodě pokračovaly a vyžádaly si od vyhlášení příměří desítky mrtvých.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…