Dohoda o vzniku koalice na pražském magistrátě byla podepsána. Náměstkem nakonec bude i Stropnický (SZ)

13.11.2014 10:31

Předsedové ANO, ČSSD a Trojkoalice v Praze podepsali koaliční smlouvu o vládě v hlavním městě. Podepsat ji ještě musí zastupitelé všech koaličních stran. Novinářům to dnes řekli zástupci vyjednávacích týmů koaličních stran. Podpisy všech koaličních zastupitelů mají být pod smlouvou nejpozději do zítřejších 11:00, ČSSD ji podepsala již v úterý večer. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice bude mít v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Dohoda o vzniku koalice na pražském magistrátě byla podepsána. Náměstkem nakonec bude i Stropnický (SZ)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

„Domluvili jsme se na koaliční smlouvě a předsedové pražských organizací ji již podepsali. Ostatní podpisy našich kolegů dodáme do zítra do 11:00. Tím pádem je naše jednání u úspěšného konce," řekla jednička ANO v Praze a kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová.

Kdo obsadí post šéfa kontrolního výboru, není zatím jasné

Strany si již v uplynulých týdnech rozdělily kompetence jednotlivých radních včetně personálního obsazení, rozděleny mají i posty předsedů magistrátních výborů. Jedinou výjimkou je kontrolní výbor, jehož předseda bude z opozice. Z které strany předseda bude, zatím není jasné. Mluví se o členovi České pirátské strany, o post se ale dnes přihlásila i ODS. „ODS osloví všechny předsedy klubů politických stran s žádostí o post předsedy kontrolního výboru. ODS je největší jednotnou a stabilizovanou opoziční stranou," sdělila ČTK zastupitelka ODS Alexandra Udženija.

Post náměstka nakonec získá i Matěj Stropnický

V jedenáctičlenné radě bude mít primátora a čtyři radní ANO, ČSSD a Trojkoalice pak po třech radních. Post náměstků obsadí Eva Kislingerová z ANO, Matěj Stropnický za Trojkoalici a Petr Dolínek z ČSSD.

Koaliční smlouvu již podepsali všichni zastupitelé za ČSSD, zastupitelé ANO a Trojkoalice tak teprve učiní. Smlouva obsahuje mimo jiné rozdělení kompetencí, pravidla pro vyvolání dohadovacího řízení nebo popisuje způsob volby radních na ustavujícím jednání zastupitelstva.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má mít v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…