Dohoda s USA českému zemědělství neprospěje, varoval v ČT agrární analytik

02.05.2016 19:00

Agrární analytik Petr Havel v pondělním Interview ČT24 hovořil o transatlantické obchodní dohodě mezi EU a USA. Věnoval se především otázce, jak tato dohoda ovlivní zemědělství v Evropě a především v České republice. A nevykresloval příliš pozitivní obrázek.

Dohoda s USA českému zemědělství neprospěje, varoval v ČT agrární analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

„Tam si myslím, že ty dopady skoro určitě budou negativní. Bude to sice tlak na konkurenci, ale zemědělství je specifické v tom, že se přece jen pracuje se živou přírodou. Ono je i různé podnikatelské prostředí v Americe a v Evropě. V Americe je liberálnější a nejsem si jist, že by liberalizace evropskému zemědělství prospěla,“ varoval na úvod host. Obecně se sice domnívá, že je liberalizace prospěšná, ale v zemědělství to vidí jinak, protože je přesvědčen o tom, že je namístě zachovat diverzitu zemědělské produkce. Považoval by za škodlivé, kdyby každý vyráběl to samé.

„Američané jsou schopní dodat na trh levnější zboží, protože mají jiný systém dotací, mají jinak nastavenou politiku, a v součtu to tedy znamená, že pro ně je to výhodné,“ dodal. Problematické to budou mít třeba cukrovarníci, protože americká produkce je levnější díky cukrové třtině, a Evropané by této produkci dokázali jen těžko čelit.

Kapitolou samou o sobě jsou geneticky modifikované potraviny. Pro Evropu je to prý tak zásadní téma, že z toho rozhodně neustoupí. Faktem prý však také je, že rizikové faktory GMO potravin jsou přeceňovány. Průzkumy dokonce ukazují, že některé geneticky modifikované potraviny jsou člověku prospěšnější než potraviny klasické. GMO potraviny také lépe odolávají suchům, které nás v poslední době ohrožují.

Nic se nemá přehánět

V této souvislosti Havel varoval před přehnanou výstavbou přehrad. To je až to poslední řešení, jak zadržet vodu. „Voda by byla, ale ona se nevsakuje do půdy a odtéká. Musíme zpomalit tok vody, potom musíme vybudovat stovky tůní a tak podobně, které zadrží vodu,“ apeloval na politiky i na zemědělce. V této oblasti prozatím nemáme dobře nastavenou zemědělskou politiku. To jsme prý neměli ani před rokem 1989, ani po něm.

„Ale my také stavíme v záplavových oblastech domy a pak se při povodních divíme a chceme kompenzaci škod,“ kroutil hlavou host. Pokud by se v záplavových oblastech nestavěly domy a voda by se jen normálně rozlila, tak by možná nebylo nutné budovat přehrady,“ doplnil k tématu.

Platí to i o řepce, ani s tou se to nemá přehánět. Vůle pro omezování řepky ale přijde, až opadne tlak na technické využití řepky. Platí ovšem také, že můžeme z řepky hodně těžit. Obecně se ví, že řepkový olej je velmi kvalitní, a pokud bychom byli schopni ho vyvážet za hranice, můžeme z toho opravdu profitovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…