Dohoda s Vídní o Dukovanech může jít snáz než o Temelínu, doufá ministr Mládek

21.11.2016 17:32

Dohoda s Rakouskem na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech by mohla být pro Česko jednodušší než při někdejší stavbě druhé české jaderné elektrárny v Temelíně. Rakousko nicméně jadernou energetiku nadále odmítá. ČTK to řekl český ministr průmyslu Jan Mládek, který dnes ve Vídni jednal se svým protějškem Reinholdem Mitterlehnerem.

Dohoda s Vídní o Dukovanech může jít snáz než o Temelínu, doufá ministr Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Proti Temelínu se zejména před jeho spuštěním na přelomu tisíciletí konala řada protestních akcí, mimo jiné blokád hraničních přechodů. Mládek dnes poznamenal, že nejhlasitěji z rakouských spolkových zemí proti jádru vystupovaly a vystupují Horní Rakousy, které s jižními Čechami, respektive Temelínem, sousedí. Dolní Rakousy, které jsou nejblíže jaderné elektrárně v Dukovanech, jsou podle něj ve svém chování umírněnější. „Situace není tak vypjatá jako v případě Horních Rakous a Temelína,“ uvedl ministr.

Česká vláda loni v červnu schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Počítá se stavbou jednoho bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Ministerstvo průmyslu čeká, že vláda rozhodne o modelu dostavby nového jaderného zdroje v první polovině příštího roku. Jako první by měla začít stavba v Dukovanech.

Kromě jaderné energetiky dnes Mládek se svým rakouským kolegou řešil mimo jiné i přetoky elektřiny mezi státy nebo plánovaný rakousko-český plynovod BACI, který má spojit Břeclav s rakouským Baumgartenem. Další variantou je propojení Česka s Rakouskem přes Slovensko, čímž by nový plynovod nebyl třeba. „Dohodli jsme se, že se o tom musí jednat třístranně. A to nejenom vlády všech zemí, ale také regulátoři a firmy, kterých se to týká,“ uvedl Mládek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…