Dohodli jsme se. Uděláme pracovní skupinu. Takto budou poslanci řešit průšvih s mýtem

28.01.2016 22:41

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a poslanec ODS Martin Novotný debatovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize o tom, jak to vlastně je s firmou Kapsch a výběrem mýta v Česku. Současný ministr dopravy za ANO Dan Ťok podá v celé věci trestní oznámení na neznámého pachatele. Hrozí nám prý, že 1. ledna 2017 systém přestane fungovat a mýto se nebude vybírat.

Dohodli jsme se. Uděláme pracovní skupinu. Takto budou poslanci řešit průšvih s mýtem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„O mýtném systému v naší zemi se dnes diskutovalo tři hodiny,“ zahájil své vystoupení Faltýnek. Debata k mýtu byla velmi věcná a skončila shodou na tom, že vznikne pracovní skupina, která se bude mýtem zabývat z více stran. Novotný zdaleka tak nadšený nebyl. „Tady vážně hrozí, že systém přestane fungovat. Dnes už je jasné, že se nepodaří vypsat velký tendr. A vážná situace je i v tom, že bude problematické rozšířit platnost smlouvy v podstatě z ruky,“ upozorňoval opoziční zákonodárce.

Faltýnek se poté vrátil až do roku 2006, kdy byla uzavřena smlouva s firmou Kapsch, aniž bylo řečeno, jak bude tato smlouva po deseti letech končit. „Až pan ministr Ťok přišel naprosto natvrdo s informací, že není nijak vyřešeno předání tohoto systému. To jsou negativa,“ glosoval místopředseda ANO. Pozitivní však podle jeho názoru je, že systém funguje a dokáže vybrat miliardy korun.  

Babišův poslanec znovu volal po vypsání velkého tendru, který může vyhrát i Kapsch, ale pouze za podmínky, že se sníží náklady na výběr mýta. Dnes se nalézají na úrovni 20 procent.

Novotný byl opět podstatně přísnější. „Čím dříve si firma Kapsch uvědomí, že není dobré vodit si stát jako loutku, tím lépe,“ oponoval Novotný. Dokud k tomu nedojde, skutečně prý hrozí, že systém na výběr mýta přestane fungovat. „Teoreticky ta varianta možná je,“ připustil Faltýnek.

A jak tomu předejít? Dočasně prodloužit smlouvu s Kapschem a vypsat vícekrát zmiňovaný tendr do tří let. V tu chvíli se ale znovu ozval Novotný. Konkurent Kapsche prý tvrdí, že je připraven systém mýta převzít a provozovat, takže byť jen dočasné prodloužení smlouvy s Kapschem může narazit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…