Dohra soboty: Drsné útoky na Českou televizi

09.02.2016 10:00

K demonstracím, které se odehrály v sobotu 6. února v hlavním městě, a zpravodajství České televize se vyjádřili také docent ekonomie Radim Valenčík na svém webu a Jan Svoboda na webu NeviditelnýPes.cz.

Dohra soboty: Drsné útoky na Českou televizi
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Podle Svobody počínaje sobotou je zpravodajství veřejnoprávní ČT1 horší než za bolševika. Vadilo mu především to, že sobotní hlavní zprávy ČT1 byly zahájeny nikoliv zpravodajstvím o demonstracích, ale o pádu laviny v Rakousku. Až po sedmi minutách jsme se podle něj dozvěděli něco o protiimigračních demonstracích v Německu, ve Francii a na závěr také v Česku. „To vše během necelých pěti minut. A záběry byly opravdu pečlivě sestříhané tak, že z nich nebylo možno udělat si představu o počtu účastníků jednotlivých demonstrací. V rámci ‚vyváženosti‘ bylo samozřejmě několikrát zdůrazněno, že současně proběhly i demonstrace proti xenofobii, a dokonce i fašismu,“ uvedl Svoboda.

A pokračoval s tím, že mu přijde pozoruhodné, že při jakémkoliv veřejném vystoupení občanů požadujících ochranu svých práv se najde připravená malá skupina provokatérů, kteří se snaží toto vystoupení narušit. „Zajímavá je rovněž skutečnost, že tito zapřisáhlí bojovníci proti právům většiny se často maskují kuklami – a policii to nevadí. Naše skvělá Česká televize poté vše interpretuje tak, že ti smířliví a hodní vyjádřili svůj nesouhlas s šířením nebezpečných ideologií. Přitom úmyslně zamlčuje nebo alespoň výrazně zkresluje údaje o počtech, neboť tvrdit, že v této zemi žije asi stokrát více fašistů a rasistů než těch ‚hodných‘, by přece jen trklo i úplného blba,“ dodal Svoboda. 

„Tuhle zemi budovaly a zvelebovaly generace našich předků i my sami. Teď si ji prý musíme v rámci předběžné opatrnosti nechat zohavit lány solárních panelů a řepky a ještě za to platit. A musíme prý přijímat nekontrolovatelný počet lidí vyznávajících nenávistnou ideologii. Obojí nám vnucuje počtem celkem zanedbatelná, zato velmi agilní a agresivní menšina, jež má tu drzost každého, kdo vyjádří jiný názor, ihned označkovat a odsoudit. Snaží se nás ovládat. Česká televize je její hlásnou troubou. Tak kdo se tu chová jako fašista? Zřejmě ti, kteří neustále něco ostatním vnucují, nikoliv ti, kteří se tomu brání!“ uzavřel Svoboda.

Celý text najdete ZDE.

Ani Radim Valenčík nebyl ke zpravodajství České televize nekritický. „ČT nezklamala. Pokračuje ve své cílené sebevraždě,“ uvedl s tím, že se domnívá, že by její místo měla zaujmout internetová televize. 

„ČT ani jednou nedala záběr, který by dával představu, kolik lidí se na Hradčanském náměstí sešlo a jaké bylo jejich složení. Odhadl jsem 5000, ale když jsem před 16:00 odcházel, proudily davy ještě dovnitř, takže lidí mohlo být více, i když hranice 10 000 se asi nedosáhlo. Ale i tak to byla přes všechny obstrukce obrovská masa, kterou asi nebude snadné zastavit. Souvisí to i s krizí parlamentních stran,“ pokračoval v kritice docent ekonomie. Vadilo mu též to, že televize neinformovala o tom, že byl omezen příchod a odchod z demonstrace či co se na Hradčanském náměstí říkalo.

Demonstrace na Hradčanském náměstí byla pečlivě připravena, pořadatelé zajišťovali její bezproblémový průběh. ČT ovšem dala raději přednost marginální vyprovokované a inscenované potyčce, která s demonstrací na Hradčanském náměstí vůbec nesouvisela. Typická ‚překrývačka‘,“ poznamenal.

„Ti, co připravují odpor proti selhání politické reprezentace a selhání institucionálního systému vyspělých zemí našeho civilizačního okruhu (nejen v případě nezvládnutí či spíše účelového vyvolání a zneužití uprchlické krize), budou muset ještě mnohé zlepšit. Zejména obsahově. Nestačí jen hovořit o selhání současných reprezentací. Je potřeba přesně vědět, proč k němu došlo. A také nabídnout pozitivní program řešení problémů. Včetně pozitivního programu pro účinnou integraci části uprchlíků. Doba ‚sbírání bodů‘ na základě více či méně korektního varování před nebezpečím končí. Nastává doba odpovědí na otázku, proč došlo k tomu, co se odehrává, a co dělat,“ uzavřel své shrnutí k demonstracím Valenčík. 

Původní text docenta Valenčíka ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…