Dokázali jsme toho hodně, tvrdí Krnáčová. Co na to opozice?

12.08.2018 13:55

Vedení Prahy vyřešilo nevýhodné smlouvy, problematickou kartu Opencard, snížilo zadlužení města a získalo pod kontrolu některé firmy či komodity. ČTK to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle opozice ale naopak koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) nebyla schopna například zahájit výstavbu důležitých dopravních staveb, řešení některých problémů je neúplné a hádkami mezi sebou paralyzovala chod města.

Dokázali jsme toho hodně, tvrdí Krnáčová. Co na to opozice?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

„Hodně se toho povedlo. A to i přes obecný názor, že městská rada toho příliš neudělala. Nebyli jsme bezchybní a jasně, že jsou i věci, které se nepovedly," uvedla Krnáčová.

Dodala, že na magistrát šla vyřešit pro město nevýhodné smlouvy. „A to se z velké části povedlo. Vyřešili jsme Opencard, smlouvu na pronájem Škodova paláce, získali jsme pod kontrolu strategicky důležité firmy a energie. Například Praha konečně opět ze sta procent vlastní Pražské služby, dohodli jsme se na získání pražské vody (město koupí podíl v Pražských vodovodech a kanalizacích), máme pod kontrolou osvětleni a další," vyjmenovala Krnáčová.

Podle předsedy zastupitelů opoziční TOP 09 Václava Novotného je ale třeba u lítačky a Škodova paláce řešení sporné. „Kdo profitoval z uzavření nové smlouvy na pronájem paláce bylo jasné ve chvíli, kdy byla smlouva podepsána. Tehdejšímu vlastníkovi spory blokovaly prodej, jakmile byly vyřešeny, budovu prodal," řekl Novotný. U lítačky je podle něj město odkázáno místo dodavatelské firmy EMS na vlastníka karet, firmu XT-Card.

Podle Krnáčové se koalici podařilo rovněž zahájit opravu Václavského náměstí, Výstaviště, náplavky a zrekonstruovalo Stromovku, kde začala také oprava zchátralé Šlechtovy restaurace. „Zároveň má Praha nejnižší zadlužení ve své historii - 20 miliard korun, podařilo se nám ho o jednu třetinu snížit. Pro příští volební období je proto připravena historicky největší částka na investice," doplnila.

Právě problém investic byl v uplynulých letech tím, co opozice koalici vyčítala, tedy, že peníze v této oblasti nedokázala stoprocentně vyčerpat. „Praha nabrala za posledních pět let obrovské zpoždění. Nezahájila jedinou velkou infrastrukturní stavbu, stojí dostavba okruhu, metro D, spojení s letištěm. I proto kolabuje doprava," řekla ČTK místopředsedkyně ODS a šéfka zastupitelů ODS Alexandra Udženija. „Další kiks jsou nepromyšlené parkovací zóny, které Pražáky nechrání a jen je otravují. Zpoždění má nový územní plán a získat stavební povolení trvá mnohem déle než dřív. To jsou důvody, proč stoupá cena bydlení k astronomickým částkám," dodala.

Opozice v průběhu téměř celého období vytýkala vedení města také výši běžných výdajů, které loni dosáhly asi 58 miliard korun. V roce 2015 byly 48,24 miliardy a o rok později překročily hranici 51 miliard.

Volební období provázely spory nejen koalice s opozicí, ale také uvnitř koalice. Na podzim roku 2015 se dokonce na několik měsíců rozpadla, znovu se dala dohromady na jaře 2016. V rámci sporů bylo výměněno několik radních. „Od začátku byla koalice názorově protichůdná a fragmentovaná. Z chuti po moci vytvořili koalici, kdy ti chytřejší z nich museli od začátku vědět, že se rozvoj města zastaví, a to je to nejhorší," řekl Novotný.

Rozepře v koalici pokračovaly i po jejím obnovení. Trojkoalice například požadovala, aby město prověřilo alternativní trasu poslední chystané části vnitřního okruhu z Pelc-Tyrolky na Balabenku, která by vedla po povrchu. ANO a ČSSD prosazovaly tunelovou variantu. Nakonec rada schválila, že město alternativu prověří, ale později rozhodnutí zrušila. „Konkrétně u městského okruhu si myslím, že jsme měli postupovat mnohem razantněji a neměli jsme se nechat Zelenými držet v šachu," uvedla Krnáčová.

Spory vyvolala i řada změn územního plánu, které primátorka předložila radním sama, protože náměstkyni Petře Kolínské (Zelení/Trojkoalice) to podle ní trvalo moc dlouho. Radní za Trojkoalici pak nesouhlasili s novelou Pražských stavebních předpisů rušících normu na oslunění, které prošly hlasy ANO a ČSSD, a postavila se i proti plánu založit společný podnik dopravního podniku a Penty na výkup pozemků k metru D.

Koalice má v 65-ti členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů. Na několik měsíců měla 34 hlasů, to když se ke klubu ČSSD přidala zastupitelka Monika Krobová Hášová (bezp.). Kandidovala za TOP 09, z které odešla. Následně opustila klub ČSSD a loni na podzim kandidovala do Parlamentu za ODA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …